VK: BBC wil toch minder snijden in programmeringen lokale radiostations

De BBC is met een alternatief plan gekomen voor de bezuinigingen bij har 39 lokale radiostations. Als de aangepaste plannen doorgaan wordt er iets minder gesneden in de programmeringen. Ook komen er meer doelgroepen- en gemeenschapsprogramma’s.

Foto: RadioWereld.NL

Vorig jaar maakte de BBC bekend te gaan snijden bij de lokale radiostations. Daarbij zou vooral in de middag, avond en het weekend het aantal lokale programma’s drastisch worden verminderd.

De plannen van de Engelse staatsomroep zorgde voor veel kritiek, onder meer van de journalistenvakbond NUJ. En daarom heeft de BBC haar plannen nog eens tegen het licht gehouden en deels aangepast.

Minder snijden
Wat ongewijzigd blijft is dat alle 39 lokale radiostations van de BBC op werkdagen tussen 6 en 14 uur eigen programma’s brengen.

Tussen 14 en 18 uur was het oorspronkelijke plan om het aantal lokale programma’s terug te brengen naar 18, waarbij vooral kleinere stations programma’s gaan delen met nabij gelegen BBC-stations. Volgens het aangepaste plan wordt het aantal lokale programma’s teruggebracht naar 20.

In het zuiden is besloten dat BBC Radio Solent een eigen middagshow houdt in plaats van deze te moeten delen met BBC Radio Berkshire en BBC Radio Oxford. In het westen krijgen BBC Radio Bristol en BBC Radio Somerset een gezamenlijke middagshow, evenals BBC Radio Gloucestershire en BBC Radio Wiltshire. In de oorspronkelijke plannen zouden de vier stations dezelfde middagshow gaan uitzenden.

Daarnaast wil de BBC het aantal lokale programma’s op zaterdag en zondag tussen 10 en 14 uur nog maar terugbrengen naar 18 in plaats van 12. Ook worden enkele stations overgeheveld naar een ander cluster.

De plannen voor de rest van het weekend en de doordeweekse avonden blijven vooralsnog ongewijzigd. In het weekend komt er voor de overige uren een landelijk programma, net als op werkdagen na 22 uur. Tussen 18 en 22 uur blijft het plan om met 10 regionale programma’s te komen, alsmede diverse lokale sportprogramma’s.

Specialistische en doelgroepenprogramma’s
Ook heeft de BBC plannen om het aantal specialistische en doelgroepenprogramma’s op de lokale radiostations uit te breiden. Nu zijn deze nog vooral op zondagavond gepland, maar het is de bedoeling dat hier de maandag- en vrijdagavond voor ingepland wordt. Ook wordt het aantal lokale stations met deze zogenaamde ‘Community shows’ uitgebreid van 20 naar 33.

Acties?
Ondanks dat de BBC de bezuinigingsplannen heeft aangepast is de NUJ niet blij. “De NUJ is van mening dat lokale radio een van de juwelen in de kroon van de BBC is en dat alle 39 stations in hun huidige vorm moeten blijven en naar behoren moeten worden gefinancierd. Als je gaat delen met andere zenders dan is de lokale radio niet meer lokaal.

Momenteel mogen de medewerkers van de BBC die lid zijn van de NUJ stemmen of zij akkoord gaan met de plannen of niet. Indien de meerderheid tegen stemt volgen er mogelijk acties.

Door de bezuinigingen verdwijnen er ongeveer 48 banen bij de lokale radiotak van de BBC. Verwacht wordt dat dit aantal door een vrijwillige vertrekregeling gehaald kan worden. [RadioWereld.NL]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *