BBC zet mes in programmeringen lokale radiostations

De BBC gaat flink snijden in de lokale programma’s bij haar 39 lokale radiostations. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Vooral in de middag, avond en het weekend wordt het aantal lokale programma’s drastisch verminderd. Ook verdwijnen er 48 banen.

Foto: RadioWereld.NL

De Britse staatsomroep heeft besloten om de focus op lokaal niveau meer te gaan verleggen naar online nieuws, waardoor er budgetten van audio naar online worden overgeheveld. Volgens de krant The Guardian gaat het om 22 miljoen euro.

Lokaal nieuw op de radio blijft elk uur behouden, maar in de programmeringen wordt flink gesneden. Alleen op werkdagen tussen 6 en 14 uur blijven de 39 lokale stations elk hun eigen programma’s maken.

Tussen 14 en 18 uur wordt het aantal lokale programma’s teruggebracht naar 18. Vooral bij kleinere stations betekent dit dat zij programma’s geen delen met nabij gelegen BBC-stations. Zo gaan BBC Radio Leeds, BBC Radio York en BBC Radio Sheffield hetzelfde programma uitzenden, evenals BBC Radio Northampton en BBC Radio Leicester. Grotere stations als BBC Radio Manchester, BBC WM (Birmingham) en BBC Radio Londen blijven in de middag wel lokaal.

Avond en weekend
Na 18 uur sneuvelen vrijwel alle lokale programma’s op alle stations en komen er 10 regionale programma’s. Alleen sportprogramma’s blijven lokaal in die uren.

Op zaterdag en zondag komen er tussen 10 en 14 uur 12 regionale programma’s. Alleen Londen en machester behouden hun eigen programma.

’s Avonds vanaf 22 uur en in het weekend na 14 uur wordt er op alle lokale hetzelfde landelijke programma uitgezonden. Tot 2018 werd er op de lokale stations van de Beeb al een landelijk programma uitgezonden, maar na vijf jaar werd besloten om de lokale programmeringen weer te herstellen. Nu wordt dit dus weer teruggedraaid.

In de nachtelijke uren blijft waarschijnlijk BBC Radio 5 Live uitgezonden worden. Hierover is nog niets bekendgemaakt.

Welke presentatoren de BBC naar voren schuift voor de nieuwe regionale en landelijke programma’s wordt later bekendgemaakt. [RadioWereld.NL]