FM, DAB+, internet: Zo luistert Nederland naar radio

FM, DAB+, internet, digitale kabel, satelliet, Digitenne, er zijn inmiddels legio mogelijkheden om naar radio te luisteren. Maar wat is nu het populairste platform om radio te luisteren? RadioWereld.NL duikt daarom wat dieper in de cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Foto: Pixabay

Een slordige 30 jaar geleden was het vrij overzichtelijk hoe je naar radio kon luisteren. Voor het gros was dit FM/AM en/of analoge kabel. Inmiddels is dit palet flink uitgebreid en zijn er distributiemethoden afgevallen en nieuwe bijgekomen.

Zo is analoge kabelradio in vrijwel heel het land afgeschakeld en is er digitale kabelradio voor teruggekomen. En ook de middengolf is al verlaten door alle grote zenders en is voor veel mensen zelfs al onvindbaar. Daarvoor in de plaats is digitale etherradio gekomen in de vorm van DAB+. En ook kan er al ruim 25 jaar via internet naar radio geluisterd worden.

FM blijft de grootste, maar levert wel gestaag in
FM-ether is nog altijd het grootste platform in Nederland om radio te luisteren, maar is minder groot dan velen denken. In augustus/september 2022 vond 47% van de luistertijd plaats via de oude vertrouwde FM. Dat is al flink minder dan een slordige 10 jaar geleden, want in 2011 vond nog 60% van al het radio luisteren plaats via FM.

Omgerekend naar absoluut aantal luisteraars stemden er in augustus/september van dit jaar 8,73 miljoen luisteraars af op FM.

Digitaal
Internet heeft nu een luistertijdaandeel van 30%, wat 5,29 miljoen luisteraars per week zijn. DAB+ is inmiddels goed voor 18% van het radio luisteren en bereikt wekelijks 3,81 miljoen luisteraars. Kortom: internet en DAB+ zijn bij elkaar nu al groter dan FM.

4% Van de luisteraars geeft aan via een andere methode, zoals digitale kabel, Digitenne of satelliet, naar de radio te luisteren of niet weten hoe ze naar radio luisteren. Het gaat hier om een groep van 1,6 miljoen luisteraars.

Luisterplaats
Er zijn uiteraard grote verschillen te zien in de manier waarop geluisterd wordt als gekeken wordt naar de plek waar geluisterd wordt. Eerder was op RadioWereld.NL al te lezen dat in de auto/onderweg FM nog steeds de grootste is met 60%, maar dat het hier met een rap tempo afneemt en DAB+ met 24% flink in opkomst is, gevolgd door internet met 7%.

Thuis zijn de kaarten iets anders geschud. Daar vindt 46% van de luistertijd nog plaats via FM, gevolgd door inmiddels 35% voor internet en 17% voor DAB+. Op het werk of op school is FM nog goed voor 44% van het radio luisteren, gevolgd door internet met 37% van de luistertijd en DAB+ met 14%.

Stations
Van de landelijke radiostations die nog op FM uitzenden heeft Veronica met 58% nog het hoogste luistertijdaandeel op FM, Slam met 41% juist de laagste. Kijkend naar internet dan heeft Kink met 66% het hoogste luistertijdaandeel en Veronica met 14% de laagste.

Op DAB+ heeft NPO Radio 5 het hoogste luistertijdaandeel met 29%, terwijl Classicnl met slechts 7% de hekkensluiter is. Van de stations die ook op FM uitzenden heeft NPO Radio 4 het hoogste luistertijdaandeel op DAB+ met 25% en Sky Radio de laagste met slechts 12%. [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. DAB is waardeloos met zeer veel uitval. Te weinig zenders. FM werkt wel altijd en overal. DAB niet.

Reacties zijn gesloten.