Mediaraad West-Duitsland onderzoekt interesse in regionale DAB+

De regionale mediaraad LFM is gestart met een onderzoek naar de interesse in de radiowereld voor geregionaliseerde DAB+-netten in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot eind van de maand melden.

De laatste jaren zit er behoorlijk schot in de uitbreiding van het radioaanbod in Noordrijn-Westfalen. Nadat het radiolandschap jarenlang op slot werd gehouden door de mediaraad, is er nu een inhaalslag gaande. Dit resulteerde in oktober 2021 in het in de lucht brengen van een nieuw commercieel DAB+-netwerk in de deelstaat met daarop 16 radiostations. En met NRW1 kreeg de deelstaat er vorig jaar ook een nieuw commercieel station bij op FM.

Nu zijn er plannen om nog een nieuwe laag voor DAB+ uit te geven. Het gaat om een netwerk van vijf of zes allotments die tezamen de gehele deelstaat kunnen dekken. Hierdoor is het voor stations mogelijk om in een deel van de deelstaat uit te zenden op DAB+, wat interessant is voor de ruim 40 lokale commerciële radiostations in Noordrijn-Westfalen. Maar ook bestaat de mogelijkheid om via alle allotments uit te zenden. Per allotment kunnen 16 stations uitzenden.

Verdeelprocedure in 4e kwartaal?
Mocht er voldoende interesse zijn, dan start de LFM in het vierde kwartaal van dit jaar een verdeelprocedure. Onduidelijk is nog of dan voor alle regio’s tegelijk capaciteit gaat worden verdeeld. Dit hangt af van de toewijzing van frequenties, waarvoor onder andere onderhandeld moet worden met Nederland en België.

In de call for interest wordt daarom gevraagd of belanghebbenden de voorkeur geven aan een gelijktijdige aanbesteding voor alle regio’s of een gespreide aanbesteding afhankelijk van de beschikbaarheid van capaciteit.

Daarnaast wil de mediaraad weten of de geïnteresseerde radio-omroepen de voorkeur geven aan een directe toewijzing van uitzendcapaciteiten, een regionaal platformmodel of een toewijzing aan een platformaanbieder voor alle regio’s. [RadioWereld.NL]