Search
Close this search box.

Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland start vrijdag

Het nieuwe regionale DAB+-netwerk voor de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start officieel komende vrijdag (29 oktober). Hierdoor is het aanbod via digitale etherradio uitgebreid met 10 radiostations. De eerste testuitzendingen zijn inmiddels al gesignaleerd.

In mei van dit jaar kreeg Audio.digital NRW, een dochterbedrijf van zenderexploitant Media Broadcast, een vergunning voor de exploitatie van een nieuw regionaal DAB+-netwerk in Noordrijn-Westfalen.

Begin september werd aangekondigd dat het netwerk eind oktober de lucht in gaat. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9D.

Inmiddels zijn de eerste testuitzendingen al gesignaleerd. Op verschillende plekken in West-Duitsland werd een DAB+-signaal met de naam ‘Mein NRW Digital’ ingelezen.

Start met 10 stations
Het nieuwe netwerk gaat van start met 10 radiostations. Dit zijn Antenne NRW (hits van de jaren ’80 tot nu), Ego FM (alternatieve jongerenzender), Energy NRW (actuele hits), Kiss FM (urban zender uit Berlijn), Kulthitradio (hits van de jaren ’80 tot nu), Noxx (modern pop voor jong volwassenen), radio 21 (pop en rock), Radio Bollerwagen (feestmuziek), Radio Teddy (kinderzender) en Schlager Radio.

De komende maanden volgen nog tenminste vijf andere radiostations. Dit zijn Feelgood radio (ontspannende muziek voor 40+ers), Oldie Antenne (hits van de jaren ’60, ‘70 en ’80), Radio Holiday (vrolijke muziek met positief nieuws), Radio Paradiso (christelijke softpop) en Sportradio NRW (regionale variant van de landelijke zender). Met een zesde partij wordt nog onderhandeld.

Start via 15 zenders
Het nieuwe regionale DAB+-netwerk start via 15 zenders waardoor een groot deel van de deelstaat al gelijk ontvangst heeft. Een deel van deze zenders kan echter in eerste instantie nog niet op vol vermogen draaien, omdat kanaal 9D ook nog in Nederland gebruikt wordt door het bovenregionale netwerk in Zeeland/West-Brabant en Friesland/Kop van Noord-Holland. Pas in de zomer van 2022 komt hier verandering in. [RadioWereld.NL]