Duitsland: Eerste radiozender voor regionale DAB+ in Nedersaksen vergund

Nu een nieuwe mediawet in Nedersaksen de weg heeft vrijgemaakt voor regionale commerciële radio op DAB+, is ook de eerste radiozender vergund. Afgelopen week kreeg Antenne Niedersachsen van de regionale mediaraad NLM een vergunning voor Antenne Schlager.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat Antenne Schlager overwegend schlagermuziek en Duitstalige pop van de afgelopen decennia. Op de playlist staan onder anderen Nik P, Sarah Engels, Peter Kraus, Helene Fischer en Vicky Leandros. Het station richt zich primair op de doelgroep 25-54 jaar.

Momenteel heeft Antenne Niedersachsen al het themakanaal op internet onder de naam Antenne Niedersachsen Schlager. Dit kanaal zendt echter uitsluitend non-stop muziek uit. Antenne Schlager gaat echter gepresenteerde programma’s krijgen.

Wanneer Antenne Schlager van start gaat is nog onduidelijk, want er in nog geen netwerk om op uit te zenden. Lange tijd hoefde er van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, tegen DAB+ stemde.

Momenteel zijn in de deelstaat daardoor alleen de tweede landelijke DAB+-netwerken, alsmede het regionale netwerk van de Noord-Duitse publieke omroep NDR te ontvangen.

Maar inmiddels zijn de regionale stations van gedachte veranderd en willen ze toch op DAB+ gaan uitzenden in Nedersaksen. Om dat mogelijk te maken is begin maart een nieuwe mediawet aangenomen. Nu moeten er nog frequenties aangevraagd worden bij het Duitse Agentschap Telecom.

Tot die tijd moeten Antenne Niedersachsen, ffn en Radio 21 het doen met DAB+-netwerken in Bremen en Hamburg die ook in delen van Nedersaksen te ontvangen zijn. Ffn en Antenne zijn zowel in de regio Hamburg als Bremen op DAB+ te ontvangen, radio 21 alleen in Bremen.

ffn wil naast haar eigen programma ook graag radio Bollerwagen op DAB+ uitzenden in Nedersaksen. Momenteel is dit themakanaal al in Noordrijn-Westfalen en Hessen te ontvangen. [RadioWereld.NL]