Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk krijgt regionale DAB+-netten

Na een landelijk DAB+-netwerk en een lokaal net voor Wenen krijgt Oostenrijk ook regionale DAB+-netten. Communicatiewaakhond KommAustria heeft afgelopen week de regels en criteria gepubliceerd voor de aanbesteding.

Foto: video still Youtube

Vastgelegd is onder meer aan welke basisvereisten, met name financiële vereisten, geïnteresseerde aanvragers moeten voldoen. Ook wordt uitgelegd aan de hand van welke criteria een selectie zal worden gemaakt uit verschillende aanvragers.

De selectiecriteria omvatten onder andere het indienen van plannen voor een zo snel mogelijk bereiken van een hoge en zo volledig mogelijke dekking van het verzorgingsgebied met DAB+. Ook is het doel om een aanbod te creëren dat een zo breed mogelijk publiek aanspreekt en een meerwaarde creëert van de luisteraars.

De regionale netwerken worden toegankelijk voor zowel regionale als lokale radiostations. Maar ook stations die landelijk willen uitzenden op DAB+ zijn welkom aangezien het landelijke DAB+-netwerk vol is.

Nog dit jaar start aanbesteding
Het is de bedoeling dat de aanbesteding nog dit jaar start. Dan wordt ook de indeling van de regionale netten concreet bekend.

Oostenrijk heeft sinds mei 2015 radio via DAB+. Dat begon met testuitzendingen in de regio Wenen. In 2018 werden de uitzendingen in Wenen omgezet in reguliere uitzendingen. Onder meer Arabella, Lounge FM en Mega Radio zijn via het lokale netwerk voor Wenen te ontvangen.

In mei 2019 werd gestart met de uitrol van een landelijk DAB+-net. Hierop zijn onder meer Radio Austria, 88,6, Radio Maria, Energy, Arabella Hot, Rock Antenne en Klassik radio te beluisteren. De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit ontbreken in het aanbod. Zij willen hun dominante positie op FM zolang mogelijk behouden en boycotten daarom digitale etherradio, al lijkt de deur weer op een klein kiertje te staan, want de ORF gaf onlangs wel haar visie op de toekomst van DAB+ tijdens een consultatie. [RadioWereld.NL]