Zoek
Sluit dit zoekvak.

Spaanse publieke omroep sluit zich aan bij WorldDAB

De Spaanse publieke omroep RTVE heeft zich aangesloten bij WorldDAB, de wereldwijde belangenorganisatie ter promotie van DAB(+). Hiermee wordt een nieuwe belangrijke stap gezet in de uitrol van DAB+ in Spanje.

Digitale etherradio is in Spanje nooit van de grond gekomen. Radiostations hadden er geen interesse in en wilden hun luisteraars zo lang mogelijk op FM houden om zo hun positie op de adverteerdersmarkt vast te houden. Alleen in de regio’s Madrid en Barcelona zijn in de jaren ’90 netwerken in de lucht gebracht, die overigens nog steeds in de lucht zijn.

Omdat Spanje de efficiëntere standaard DAB+, die in de meeste andere Europese landen gebruikt wordt, nog niet geadopteerd heeft, moet nog uitgezonden gaan worden in de verouderde DAB MP2-standaard. Hierdoor wordt het aantal stations per netwerk beperkt tot zes.

De digitalisatie van radio in Spanje blijft dan ook nog ver achter ten opzichte van vele andere landen. Zo vindt bijvoorbeeld maar 7% van het radio luisteren via internet plaats.

Door invoering van Europese wetgeving is het sinds eind 2020 ook in Spanje verplicht dat elke nieuwe auto standaard met DAB+ geleverd. Inmiddels rijden er dan ook al 2,3 miljoen auto’s met DAB+ rond. Maar echt veel ontvangen doen ze niet.

Roep steeds luider
En daarom wordt de roep om DAB+ in Spanje steeds luider. Op lokaal niveau worden er al netwerken uitgerold, maar daarnaast begint ook de publieke omroep RTVE de noodzaak van DAB+ steeds meer in te zien, zo bleek afgelopen voorjaar tijdens een speciale conferentie. Dat de omroep het serieus meent blijkt nu uit het feit dat het is toegetreden tot WorldDAB.

Namens Nederland zijn onder meer Digital Radio, die de promotie van DAB+ in Nederland verzorgt, en het Ministerie van Economische zaken en Klimaat lid van WorldDAB. [RadioWereld.NL]