Zoek
Sluit dit zoekvak.

Directeur Spaanse publieke omroep: “We kunnen de overgang naar DAB+ niet negeren”

De Spaanse publieke omroep RTVE wil zijn diensten via zoveel mogelijk kanalen aanbieden, dus ook DAB+. Dit bleek vorige week tijdens een speciale conferentie van de publieke omroep over de toekomst van audio en video.

In tegenstelling tot televisie, waar 18 jaar geleden al de overstap van analoog naar digitaal werd gemaakt, is digitale etherradio in Spanje nooit echt van de grond gekomen. Radiostations hadden er geen interesse in en wilden hun luisteraars zo lang mogelijk op FM houden om zo hun positie op de adverteerdersmarkt vast te houden.

Oude standaard
Alleen in de regio’s Madrid en Barcelona zijn in de jaren ’90 netwerken in de lucht gebracht, die overigens nog steeds in de lucht zijn.

Omdat Spanje de efficiëntere standaard DAB+, die in de meeste andere Europese landen gebruikt wordt, nog niet geadopteerd heeft, moet nog uitgezonden gaan worden in de verouderde DAB MP2-standaard. Hierdoor wordt het aantal stations per netwerk beperkt tot zes.

Iberische uitzondering
DAB is verleden tijd”, concludeerde Angel Garcia Castillejo, audiovisueel directeur van de RTVE. “We kunnen de evolutie van radio van analoog naar digitaal niet negeren en overwegen de mogelijkheid om, in samenwerking met de commerciëlen of alleen, snel de overstap te maken naar DAB+”. Hij sprak dan ook in dit geval van de “Iberische uitzondering”, wijzend op het feit dat niet alleen op de energiemarkt, maar ook op het gebied van DAB+ Spanje samen met Portugal een eiland binnen Europa zijn.

Ook wees de directeur erop dat er inmiddels al vier miljoen auto’s in Spanje rondrijden die DAB+ kunnen ontvangen. “Welke stations zijn beschikbaar voor bestuurders die een DAB+-ontvanger in hun Voertuigen? Alleen piraten.” Waarmee Garcia Castillejo doelt op de manier waarop nu in een rap tempo op lokaal niveau nieuwe DAB+-netten worden uitgerold.

Tevens verbaasde hij zich erover dat er in Spanje nog volop via de middengolf wordt uitgezonden, terwijl deze energie- en geldverslindende netwerken “maar één procent van het publiek bereikt.

Wachten op de profeet
Javier Sanchez, hoofd strategie van de innovatietak, vroeg zich ironisch hardop af of wat er gedaan moet worden om te zorgen dat de RTVE in 2030 opgedoekt kan worden. “Zoals altijd weer wachten tot de profeet langskomt, die ons van alle problemen verlost.” Volgens Sanchez is het tijd voor actie en moet en een verdeling komen van het digitale etherspectrum. Hij wijst er tevens op dat DAB+ in vele regio’s het enige alternatief is voor FM om radio via de ether te luisteren. Op het platteland is veelal nog geen snel mobiel internet beschikbaar.

Of de stevige statements van de publieke omroepbazen ook daadwerkelijk voor verandering gaat zorgen is nog maar de vraag. De Spaanse staatssecretaris voor telecommunicatie en digitale infrastructuur liet er zich vertegenwoordigen door Matías González Martín, de secretaris-generaal van het betrokken ministerie. Die liet het onderwerp DAB+ geheel links liggen en richtte zich liever op digitale televisie via de ether. [RadioWereld.NL]