Nederlandse gevangene in de VS gaat in beroep tegen BnnVara-documentaire

Jaitsen Singh, een 78-jarige Nederlander die al 39 jaar vastzit voor moord in de Verenigde Staten, was aanvankelijk betrokken bij een documentaire van BnnVara. Nu doet hij er echter alles aan om te voorkomen dat de serie wordt uitgezonden.

BnnVara / Submarine

Een Amerikaanse Nachtmerrie
Singh heeft namelijk beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter op 19 mei in een kort geding. De rechter oordeelde toen dat de omroep de docuserie genaamd ‘Een Amerikaanse Nachtmerrie‘ mag uitzenden. Desondanks wil Singh hier een stokje voor steken. De serie startte op 29 mei bij BnnVara op NPO 2.

Vierde en vijfde aflevering
De rechter oordeelde dat de documentaire kon worden uitgezonden omdat producent Submarine en BnnVara zich aan alle journalistieke zorgvuldigheidseisen hebben gehouden. In hoger beroep eist Singh echter alsnog een verbod op de lineaire tv-uitzendingen van de vierde en vijfde aflevering, en wil hij dat deze afleveringen worden verwijderd van NPO Start en NPO Plus. De derde aflevering van de serie werd afgelopen maandag uitgezonden bij BnnVara op NPO2.

Singh, een in Nederland geboren man van Surinaamse afkomst, werd in 1986 veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. Hij kreeg een gevangenisstraf van in totaal 56 jaar opgelegd en zit inmiddels al 39 jaar vast. De man heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de moorden.

De docureeks behandelt onder andere de mogelijkheid van een gerechtelijke dwaling in Singh’s zaak, en belicht ook vermeend seksueel misbruik door Singh en mogelijke banden met de drugswereld. Singh is bang dat dit tot problemen kan leiden met zijn medegevangenen. [RadioWereld.NL]