Eddy Keur confronteert jongeren met geschiedenis van de Holocaust

Toen Eddy Keur, deejay bij NPO Radio 2 en sinds kort ook bij NPO 3FM, tijdens een radiospelletje vroeg wie het dagboek van Anne Frank had geschreven gaf een jonge luisteraar het antwoord: “Annie M.G. Schmidt”. Een confronterend antwoord voor Eddy, zeker gezien zijn persoonlijke connectie met de Holocaust.

Foto: video still Youtube

Zijn Joodse opa werd gedeporteerd naar Auschwitz met het allerlaatste transport. Voor Eddy een goede reden om voor Omroep PowNed meteen een tv-programma te laten maken waarin hij jongeren beter wil informeren. Daarin zijn vijf jongeren te zien die naar het voormalige concentratiekamp af reizen voor een geschiedenisles. ‘De nieuwe getuigen van Auschwitz‘ wordt uitgezonden op vrijdag 16 december om 22:15 uur op NPO 2.

In de documentaire volgt Powned vijf jongvolwassenen tijdens hun reis naar Auschwitz: Bart (19), Rana (20), Douwe (22), Hendro (21) en Sterre (22). Voor ze op reis gaan ontmoet Eddy de vijf jongeren. Wat weten ze van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz? Volgens Powned gaat Eddy bewust niet mee, omdat de reis volledig draait om de jongeren. Wanneer zij in het voormalige concentratiekamp aankomen, doen ze een aantal dagen kennis op aan de hand van workshops en rondleidingen.

Ze komen op unieke plekken, zoals het depot waar duizenden koffers worden bewaard, maar ook in het archief waar ze een bijzondere transportlijst te zien krijgen. Eenmaal terug in Nederland bespreken de jongeren met Eddy hun ervaringen. Wat hebben ze van de reis geleerd en wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? [RadioWereld.NL]