Search
Close this search box.

VK: BBC wil nieuwe radiostations op DAB+ starten

De BBC wil het aanbod via digitale etherradio uitbreiden. De Britse staatsomroep heeft plannen bekendgemaakt voor vier nieuwe radiostations. Deze stations zijn qua aanbod aanvullend en verbredend zijn op BBC Radio 1, BBC Radio 2 en BBC Radio 3.

Nu de gewoonten van het publiek veranderen met een aanzienlijke groei in streaming en digitaal luisteren naar radio, wil BBC Radio vier onderscheidende muziekstations op DAB+ lanceren. Uiteraard zijn de nieuwe stations ook te beluisteren via internet.

Voor de invulling van deze stations wil de BBC gebruik maken van de archieven en de vele on-demand muziekprogramma’s die de omroep al maakt. Daarnaast komt er veel aandacht voor Britse muziek.

Twee van de nieuwe kanalen worden gekoppeld aan BBC Radio 1, terwijl Radio 2 en 3 elk één aanvullend kanaal krijgen.

BBC Radio 1
Het is de bedoeling dat het bestaande online station BBC Radio 1 Dance in de toekomst ook via DAB+ beschikbaar wordt. Wel gaat het station op de schop. 45% van de nummers zal afkomstig zijn van Britse artiesten, en een derde van de muziek overdag zal nieuwe muziek zijn. Daarnaast krijgen evenementen als Radio 1’s Dance Weekend: Ibiza en evenementen van derden uitgebreid aandacht.

Daarnaast krijgt Radio 1 een themakanaal gericht op de jaren 00’s en 10’s. Nieuwe radiomakers krijgen op dit station de kans om vlieguren te maken. Het station zal ongeveer 4.000 nummers per jaar spelen, waarvan Britse artiesten een derde uitmaken, en een kwart van de nummers wordt waarschijnlijk niet regelmatig gedraaid op de grootste commerciële stations.

BBC Radio 2 en 3
Het nieuwe kanaal van Radio 2 gaat zich richten op popmuziek uit voornamelijk de jaren 1950, 1960 en 1970. Het station kan putten uit een bibliotheek van ongeveer 5.000 nummers per jaar met een bijzondere focus op Britse muziek, waarbij 40% van de gespeelde muziek afkomstig is van Britse artiesten. Ook komt er veel aandacht voor live-optredens uit het archief van de omroep.

Radio 3 krijgt tenslotte een themakanaal dat luisteraars helpt te ontspannen, te ontstressen en te ontsnappen aan de druk van het dagelijks leven. Het station gaat een breed scala aan relaxte klassieke muziek bieden.

Goedkeuring
Wanneer de nieuwe stations van start gaan is nog onduidelijk. De plannen moeten nog officieel goedgekeurd worden. Hiervoor start binnenkort een zogenaamde Public Interest Test, dei naar verwachting tot eind van dit jaar loopt.

Omdat het landelijke DAB-netwerk van de BBC op kanaal 12B momenteel vol zit, worden om ruimte voor de nieuwe stations te creëren hoogwaarschijnlijk enkele bestaande stations van de BBC op DAB omgezet naar DAB+. Hierover is echter nog niets bekendgemaakt.

De commerciële radiosector heeft inmiddels al zijn ongenoegen geuit over de plannen van de BBC. De afgelopen jaren zijn veel commerciële themakanalen van populaire radiomerken als Heart, Magic, Capital en Smooth gelenceerd. Zij zien nu reclamevrije door de overheid gesubsidieerde concurrenten erbij komen. [RadioWereld.NL]