Vlaanderen: VRT ziet geen heil in regionale DAB+-netwerken voor Radio 2

De Vlaamse publieke omroep VRT ziet niets in het uitzenden van VRT Radio 2 via vijf regionale DAB+-netten. Dat bleek afgelopen week tijdens de vergadering van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Volgens de VRT is het landelijk doorgeven van alle regionale edities “operationeel, economisch als technisch de meest efficiënte aanpak”.

Foto: RadioWereld.NL

Meerdere keren per dag wordt het programma van VRT Radio 2 ontkoppeld in vijf regionale edities: Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. De ontkoppeling vindt plaats voor regionaal nieuws, reclame en een regionaal lunchprogramma.

Sinds de VRT in 2017 omschakelde van DAB in DAB+ op kanaal 12A, worden alle vijf de edities landelijk aangeboden. Maar is dit ook echt nodig? In de commissie Media van het Vlaams Parlement stelde volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans hierover afgelopen week enkele vragen aan Vlaams mediaminister Benjamin Dalle.

Vier punten
Volgens Dalle heeft de VRT aangegeven dat “het aanbieden van vijf regionale varianten van Radio2 op mux 12A vanuit operationeel, economisch en technisch standpunt voor hen een efficiënte aanpak is.

De VRT voert hiervoor vier argumenten aan. Allereerst draait de VRT de kosten van één DAB+-netwerk met bijbehorend antennepark. “Via deze multiplex wordt het integrale aanbod van de VRT uitgezonden.” Daarnaast meent de VRT dat deze aanpak “een maximale energie-efficiëntie” biedt.

Ook zegt de VRT een hoge indoor dekkingsgraad en beschikbaarheid te bieden. “Die is ook een stuk hoger dan andere multiplexen. De maximale synergie tussen de VRT-merken wordt daardoor ook gerealiseerd.” Als laatste punt voert de VRT aan dat DAB+ het technisch niet toelaat om binnen één multiplex regionale verschillen van het aanbod te bieden.

Foto: RadioWereld.NL

Geen heil in regionale DAB+-netten
Dat laatste punt zou opgelost kunnen worden door gebruik te maken van geregionaliseerde netwerken, zoals bijvoorbeeld in Nederland ook al gebeurt door de regionale publieke omroepen en niet-landelijke commerciële stations.

Maar de VRT ziet er niets in om Radio 2 te verhuizen naar eventuele toekomstige regionale DAB+-netten. “Daarvoor zijn binnen de Vlaamse radiomarkt immers voldoende potentiële partijen nodig die een economisch leefbaar product willen en kunnen aanbieden met regionaal bereik”, vervolgt Dalle. “Daarnaast heeft de VRT in het kader van de openbare opdracht ook hoge eisen inzake dekking en gegarandeerde beschikbaarheid van het signaal. Hieraan zijn significante kosten gekoppeld. Het standpunt van de VRT is dat, indien andere omroepen ook een deel van de capaciteit van dezelfde mux opnemen, zij ook een deel van deze kosten moeten dragen”, aldus Dalle. [RadioWereld.NL]