Uitrol nieuwe bovenregionale DAB+-netwerken: De stand van zaken

De uitrol van de zeven nieuwe bovenregionale DAB+-netwerken vordert gestaag. De afgelopen weken zijn diverse nieuwe zenders in gebruik genomen, waardoor met name de ontvangst in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland verder verbeterd is. Het is de bedoeling dat de hele operatie begin januari 2023 is afgerond.

Foto: RadioWereld.NL

Tot september waren alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments (multiplexen/netwerken) die samen het hele land dekken. De Randstad was bijvoorbeeld één groot allotment op kanaal 8A.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Gefaseerd om
Sinds eind juli wordt er door Broadcast Partners hard gewerkt om de nieuwe indeling te implementeren. Dat er zo laat werd aangevangen met de ombouw komt doordat de bouw en exploitatie van de netwerken pas laat gegund werd.

Een flink aantal zendmasten zijn – vaak op grote hoogte – aangepast. Soms veranderde alleen het kanaal. Maar op diverse locaties zijn ook de zendinstallaties zelf aangepast. Dat gebeurt allemaal gefaseerd. Begin september is de nieuwe indeling van de allotments daadwerkelijk doorgevoerd.

Drie netwerken volledig af, drie andere naderen voltooiing
Momenteel zijn drie van de zeven netwerken volledig gereed. Dit zijn Overijssel, Zuid-Holland/Zeeland en Noord-Brabant/Limburg. Hiervan staan alle geplande zenders nu aan.

Van drie andere netwerken nadert de voltooiing, zo laat Broadcast Partners weten. Zo is netwerk Noord-Holland/Flevoland door het aanzetten van de zenders Haarlem en Hoorn nagenoeg compleet. Alleen de steunzender in Wormer volgt medio december.

Ook het netwerk voor Gelderland en Utrecht is de afgelopen verder uitgebouwd met de ingebruikname van zenders in Amersfoort, Ugchelen, Markelo, Megen en Aalten. Op de planning staan nog nieuwe zenders in Zwolle, voor de noordkop van de Veluwe, en Nijmegen. Beide zenders staan voor december gepland.

Voor het netwerk Friesland is inmiddels, naast Irnsum en Hoogersmilde, een derde zender aangezet in Tjerkgaast. Deze heeft nog wel een tijdelijke configuratie en moet nog omgebouwd worden. Wanneer die werkzaamheden gereed zijn, is nog niet bekend.

Foto: RadioWereld.NL

Groningen/Drenthe
Het enige netwerk dat nog echt achter blijft qua dekking is Groningen / Drenthe. Hier staan vooralsnog maar twee zenders aan: Hoogezand en Emmen. De nieuwe zender in Stadskanaal is zo goed als gereed en wacht op een beslissing van de vergunninghouders wanneer deze precies aangaat. Vast staat wel dat dit uiterlijk 1 januari is, maar eerder is mogelijk. Datzelfde gaat waarschijnlijk binnenkort ook voor Hoogersmilde gelden, terwijl de zender in Meppel voor december op de planning staat.

Om toch nog dekking te hebben in eigen provincie, besloot Radio Drenthe onlangs ook al om te gaan uitzenden op het netwerk voor Friesland, dat in de westelijke helft van Drenthe nog goed te ontvangen is. [RadioWereld.NL]