Nieuwe indeling bovenregionale DAB+-netten doorgevoerd

De nieuwe indeling van de bovenregionale is sinds donderdag in het hele land doorgevoerd. In de nacht van woensdag op donderdag heeft Broadcast Partners de nieuwe indeling van de allotments doorgevoerd. Ook de komende periode wordt er nog druk gewerkt aan de netwerken.

Foto: RadioWereld.NL

Tot voor kort waren alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments (multiplexen/netwerken) die samen het hele land dekken. De Randstad was bijvoorbeeld één groot allotment op kanaal 8A.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Gefaseerd om
Sinds eind juli is er door Broadcast Partners hard gewerkt om de nieuwe indeling te implementeren. Dat er zo laat werd aangevangen met de ombouw komt doordat de bouw en exploitatie van de netwerken pas laat gegund werd.

Een flink aantal zendmasten zijn – vaak op grote hoogte – aangepast. Soms veranderde alleen het kanaal. Maar op diverse locaties zijn ook de zendinstallaties zelf aangepast. Dat gebeurt allemaal gefaseerd. De zenderexploitant sprak dan ook van “een lastige operatie, vanwege de korte implementatieperiode en de internationale coördinatie-afspraken.

Stand van zaken
Op dit moment zijn er volgens Broadcast Partners twee van de zeven allotments geheel gereed. Dit zijn Overijssel en Zuid-Holland/Zeeland. Voor het netwerk Noord-Brabant/Limburg is wel de overeengekomen dekking bereikt, maar moeten er nog enkele zenders omgezet worden van 7A naar 7C en komt er nog een steunzender in Vught. Aan de overige vier allotments wordt hard doorgewerkt om deze zo spoedig mogelijk af te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: RadioWereld.NL

In de nacht van woensdag op donderdag is wel de nieuwe indeling van de allotments in het hele land doorgevoerd en zijn ook de stations opnieuw ingedeeld, conform de koppeling met hun FM-vergunning. Daarom is een nieuwe scan in vele gevallen noodzakelijk.

Daarnaast zenden alle regionale publieke stations nu uit met een bandbreedte van 96 kbps. Bij de commerciële stations is dit slechts bij een deel doorgevoerd. Sommige vergunninghouders gebruiken de extra bandbreedte om extra stations door te geven, zoals Arrow, Tukker en Magic.

Hieronder staat de nieuwe indeling. Hierin kunnen de komende dagen nog wijzigingen doorgevoerd worden. [RadioWereld.NL]

5A Fryslân
Arrow Classic Rock
Frysk FM
Joy Radio
LOA Ameland
Magic FM
Omrop Fryslân
Radio Continu
RADIONL Friesland
Tukker FM
Waterstad FM

5B Z-H / Zeeland
Amor FM
Arrow Classic Rock
Decibel Zuid-Holland
Magic FM
Omroep West
Omroep Zeeland
Radio Rijnmond
RADIONL Zuid-Holland
RADIONL Zeeland
Tukker FM
Vahon Radio

6A OVL
Arrow Classic Rock
Joy Radio
Magic FM
Radio Continu
RADIONL Twente
RADIONL Zwolle
RTV Oost
Tukker FM
Tukker FM Apeldoorn
Tukker FM Zwolle

7C Brab / Limb
Arrow Classic Rock
Decibel
L1 Radio
Magic FM
Omroep Brabant
Qmusic Limburg
Radio 10 Brabant
Radio JND
RADIONL Breda
RADIONL Den Bosch
RADIONL Eindhoven
RADIONL Tilburg
Tukker FM

7C Gron / Drent
Arrow Classic Rock
Hitzzz
Joy Radio
Magic FM
Radio Continu
Radio Drenthe
Radio Noord
RADIONL Drenthe
RADIONL Groningen
Simone FM
Team FM
Tukker FM

8B N-H / Flevo
Arrow Classic Rock
Decibel Noord-Holland
Magic FM
NH Radio
Omroep Flevoland
Qmusic Non-stop Maximum Hits
RADIONL Noord-Holland
Tukker FM
Wild FM Hitradio
Ujala Radio

12B UTR / GLD
Arrow Classic Rock
Joy Radio
Magic FM
Radio Gelderland
Radio M Utrecht
RADIONL Apeldoorn
RADIONL Utrecht
Tukker FM
Tukker FM Achterhoek
Tukker FM Apeldoorn
Tukker FM Arnhem

5 reacties

 1. Het DAB radio-tje is voor de regionale netten meteen waardeloos. Slechte ontvangst nu en wat er te ontvangen is heb ik niks aan. 6B en 8A waren zoveel beter en boden zoveel meer als wat ik nu binnenkrijg met 8B.

  Goed plan ! 80 x tukker fm q music in 20 varianten en radio nl!

 2. Dit is wel een vooruitgang maar zorg nu voor een goede huis antenne,heb er 2gekocht maar alle bij onvoldoende ,slechte ontvangst of veel te weinig signaal. Wat is de beste !!

 3. H. feenstra. Borgsweer q Dab + is en blijft een ,ellende. NU weer een verandering de NPO zenders,zijn slechter geworden, ook zo RTV Noord,daarin,tegen zijn magic Fm en ARROWclassic rock weer beter geworden en over Vintage Veronica word helemaal niet gesproken,maar is wel goed te ontvangen ,echter wanneer er atmosferische,condities optreden,zakt alles in elkaar en hoor ik ineens Deense en Engelse zenders ,dit komt door de frequentieband van 2 meter, 220 mhz ongeveer ,daar de meeste zenders uitzenden Dit euvel gebeurd nogal eens. De geluidskwaliteit is ook nog eens bagger,vergeleken bij Internetradio.
  Ga maar niet rijden met de auto,want,dan is het drama helemaal compleet. INTERNETRADIO is de toekomst en niet dat,,DAB+radio .ik luister alleen nog via 4g ,met de smartphone naar radiozenders uit alle delen vande wereld ,zonder storing of wegvallen.Zelfs Radio Caroline op AM 648 KHZ is beter en stabieler te beluisteren dan dat waardeloze DAB + Allemaal weggegooid geld,maar onze overheid die doet niet anders

 4. 6-9-2022
  Tot voor kort beluisterde ik op DAB RadioNL Zuidholland, maar nu krijg ik daarop de mededeling
  radionl service not available., dus geen uitzending. Hoe gaat dat nu verder ?