Bestedingen TV-reclamemarkt groeien met 13% naar 460 miljoen

De markt voor spot- en non-spotbestedingen is uitgekomen op een record van 460 miljoen euro, een groei van 13%. TV-marketingorganisatie Screenforce is positief over de verwachtingen voor de spotmarkt voor de tweede helft van 2022 en voorspelt een groei van 6% tot 8% voor het gehele jaar.

Foto: Pixabay

Toch laat de kijkersmarkt laat een ander beeld zien. De TV-schermtijd is in de eerste helft van dit jaar afgenomen tot 186 minuten. Dit is een daling van 12%. Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die is toegenomen (+15%). Dit zijn enkele uitkomsten uit het TV Halfjaarrapport 2022 dat op 1 september is gepubliceerd.

De TV-reclamemarkt is in de eerste helft van 2022 uitgekomen op een niveau van 460 miljoen euro aan investeringen in spot- en non-spotcampagnes. Een groei van +13%. De groei was met name sterk in het eerste kwartaal (+27%), wat nog een herstel was van de lockdown in het eerste kwartaal van 2021.

Spotreclamemarkt groeit op alle platforms
De spotreclamemarkt is uitgekomen op 413 miljoen euro in de eerste helft van 2022. De bestedingen groeiden ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar met 14%. De groei van de spotreclamemarkt zat vooral in het eerste kwartaal, dat met 29% groeide. De groei vond zowel op de TV-platforms als op de online video platforms plaats.

De non-spotbestedingen zijn in het eerste halfjaar uitgekomen op 47 miljoen euro. Dit onderdeel laat een groei van 9% zien ten opzichte van de eerste helft van 2021. Dit komt volgens de marketingorganisatie door billboard reclame.

Afname TV-schermtijd naar 186 minuten per dag
In de eerste helft van 2022 hebben we dagelijks gemiddeld 3 uur en 6 minuten content op het TV-toestel gekeken. Dit is een daling van 12%, waarmee wordt bevestigd dat de records in 2020 en 2021 een duidelijk gevolg waren van de lockdowns waarin veel TV gekeken werd.

Van de totale schermtijd keken we dagelijks 2 uur en 22 minuten naar de TV-zenders, waarvan 112 minuten live en 30 minuten uitgesteld. Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die toegenomen is in het eerste halfjaar (+15%). Dit is een aandeel van 21% van de totale tijd die we naar TV-zenders kijken. Vorig jaar was dit nog 16%.

Met 44 minuten per dag keken we dit eerst half jaar ook minder naar overige video content (-8%). Dit betreft vooral Video On Demand (VOD) platforms, die steeds makkelijker toegankelijk worden via de set top box, smart-TV apps of streaming devices (Google TV, Apple TV) volgens Screenforce, wat de belangen behartigd van de adverteerders en mediabureaus. In de TV-marketingorganisatie Screenforce participeren de vier TV-exploitanten Ster, ORN, Ad Allicance en Talpa Network. [RadioWereld.NL]

Foto: RadioWereld.NL

Gerelateerde berichten