Implementatie nieuwe regionale DAB+-netten in volle gang

Broadcast Partners is momenteel druk bezig met het omzetten van de bestaande bovenregionale DAB+-netten naar de nieuwe indeling. Nadat vorige week de eerste zenders in Friesland en Den Haag naar het nieuwe kanaal zijn omgezet, zijn er ook al veranderingen doorgevoerd in Overijssel, Groningen, Noord-Brabant en Zeeland.

Foto: RadioWereld.NL

Momenteel zijn alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments (multiplexen) die samen het hele land dekken. De Randstad was bijvoorbeeld één groot allotment op kanaal 8A.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Tekst gaat verder onder de kaarten

Lastige operatie
Omdat het een behoorlijke klus is alle zenders om te zetten naar de nieuwe frequentie, wordt de wijziging geleidelijk doorgevoerd. “Het is een lastige operatie, vanwege de korte implementatieperiode en de internationale coördinatie-afspraken,” zo liet Broadcast Partners weten aan RadioWereld.NL.

Vorige week begon de operatie in Friesland, waar de zender Irnsum werd omgezet van kanaal 9D naar 5A. Daarnaast zijn in Overijssel de zenders Zwolle en Markelo omgeschakeld van kanaal 6B naar 6A, terwijl in Groningen Hoogezand is omgezet van 6B naar 7C.

In de Randstad is de omschakeloperatie gestart met het omzetten van de zender Den Haag van kanaal 8A naar 5B. Deze week zijn ook de zenders in Rotterdam en het Zeeuwse Goes omgezet naar kanaal 5B.

Nieuwe multiplex
Tegelijkertijd is ook de eerste nieuwe multiplex gelanceerd. Want waar de andere zenders na de omschakeling naar het nieuwe kanaal nog gewoon de oude multiplex blijven uitzenden, in Friesland is op 5A bijvoorbeeld gewoon nog het netwerk ‘9D Noord-West NL’ uit en Hoogezand op 7C nog steeds het netwerk ‘6B Oost-Noord NL’ doorgeeft, wordt in Zuid-Holland en Zeeland de nieuwe multiplex ‘5B Z-H/Zeeland’ doorgegeven. Wel heeft deze multiplex nog een tijdelijke indeling qua radiostations en zijn dezelfde radiostations te ontvangen als op ‘8A Randstad NL’ aangevuld met Omroep Zeeland, Omroep Brabant en RADIONL Zeeland.

Foto: RadioWereld.NL

Tenslotte is de zender in Roosendaal, Noord-Brabant, omgezet van 7A naar 7C.

Bij veel DAB+-radio’s na de kanaalwisseling nodig om opnieuw te scannen om de radiostations opnieuw te vinden.

Overgangsfase
De komende weken gaat Broadcast Partners door met het omzetten van de oude kanaalindeling naar de nieuwe. Door de omschakeling naar de nieuwe kanalen kan de ontvangst van DAB+ tijdelijk minder goed zijn. Dat komt doordat zenders die voorheen op hetzelfde kanaal uitzonden elkaar versterken (Single Frequency Network). Met het ‘uit elkaar trekken’ van deze netwerken is dit nu niet meer het geval.

Om de ontvangst van de nieuwe netwerken te garanderen worden er de komende weken diverse steunzenders bijgeplaatst, waaronder in Alphen aan de Rijn in het noorden van de provincie Zuid-Holland. Radio M Utrecht meldt dat er binnenkort ook dekking van de regionale stations komt in de regio Amersfoort. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Sommige Dab+ zenders zijn zeer slecht te ontvangen in de omgeving van Arnhem zelfs Radio Gelderland die ingezet wordt als er een ramp is gebeurd is zeer slecht te ontvangen.
    Ik hoop toch dat het na de herindeling een stuk beter wordt het is geen reclame voor Dab+ wat zogenaamd beter zal zijn als FM.

Reacties zijn gesloten.