Implementatie nieuwe regionale DAB+-netten ‘lastige operatie’

Met het omschakelen van de zender in het Friese Irnsum van kanaal 9D naar 5A is begin deze week de eerste stap gezet voor de grootschalige herindeling van de regionale DAB+-netwerken. De komende periode worden de netwerken in het hele land omgezet naar de nieuwe indeling en dat is een ‘lastige operatie’ aldus zenderexploitant Broadcast Partners.

Momenteel zijn alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments die samen het hele land dekken.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Voorbereidingen
Om de nieuwe indeling van de netwerken te implementeren, zijn de afgelopen periode al diverse lokale DAB+-netwerken van kanaal gewisseld. Vorige week is bijvoorbeeld het lokale netwerk voor Flevoland omgezet van 6A naar 8D. Dit is een tijdelijk kanaal, want 6A is al nodig voor Overijssel, terwijl het definitieve kanaal 6B nu nog in gebruik is voor het regionale netwerk voor Oost-Noord Nederland.

De plannen voor de omschakelingen van zenders en programma’s zijn in ontwikkeling en onderwerp van overleg tussen de vergunninghouders en Broadcast Partners”, aldus de zenderexploitant tegenover RadioWereld.NL. “Het is een lastige operatie, vanwege de korte implementatieperiode en de internationale coördinatie-afspraken.

Ingewikkeld proces
Volgens Broadcast Partners is het een ingewikkeld proces door de onderlinge afhankelijkheden tussen de te veranderen allotments. Ook de dekkingsgebieden van de allotments veranderen, waardoor er gekeken en gepuzzeld moet worden met zendlocaties.

Zo zorgen bijvoorbeeld de zenders in Lelystad, Zwolle, Markelo en Arnhem ook voor dekking op de Veluwe. Dat is nu geen probleem, omdat dit hele gebied tot allotment 6B behoort. Na de herindeling valt Lelystad echter in het allotment voor Noord-Holland en Flevoland en de zenders Zwolle en Markelo in het allotment Overijssel, terwijl de Veluwe juist weer behoort tot het allotment Gelderland en Utrecht, waarvoor de zender in Arnhem ingezet gaat worden. Alleen deze zender is echter onvoldoende om de gehele Veluwe van dekking te voorzien en dus moeten er andere oplossingen komen. Het project bevat dus wel meer dan enkel bestaande zenders omzetten naar een nieuw kanaal.

Volgens de zenderexploitant is het dan ook nog onzeker of de implementatie van de nieuwe netwerken al op 1 september gereed is. “Daarvoor is de tijd tussen akkoord en 1 september te kort.” Wel verwacht Broadcast Partners al ver te zijn met de implementatie. “We zullen er alles aan doen om het zo goed mogelijk in orde te maken voor onze klanten.

Irnsum voortijdig omgezet
Internationale coördinatie-afspraken hebben ervoor gezorgd dat Irnsum als eerste zender is omgezet naar het nieuwe kanaal. Dat is in overleg met Agentschap Telecom met spoed gebeurd vanwege de ingebruikname van nieuwe zenders en het verhogen van de zendvermogens van het regionale commerciële DAB+-netwerk voor West-Duitsland.

Daarom zendt het regionale netwerk voor Friesland en de kop van Noord-Holland vanuit de Wieringermeer nog wel uit op kanaal 9D en zijn de te ontvangen radiostations op zowel 9D als 5A nog identiek. Zeeland en West-Brabant, waar kanaal 9D momenteel ook gebruikt wordt, wordt eerdaags overgezet. [RadioWereld.NL]