Bouw nieuwe regionale DAB+-netten werd pas laat gegund

De bouw / implementatie van de nieuwe regionale DAB+-netwerken vond pas laat plaats en moet daarom in een korte periode uitgevoerd worden. Pas eind juni werd het werk gegund aan Broadcast Partners, zo meldt de RPO, het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de regionale publieke omroepen. Daardoor konden de werkzaamheden buiten pas eind vorige maand beginnen.

Tot voor kort waren alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments (multiplexen) die samen het hele land dekken. De Randstad was bijvoorbeeld één groot allotment op kanaal 8A.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z). Daarnaast krijgt elk station 96 kbps bandbreedte ter beschikking in plaats van 64, wat voor een betere geluidskwaliteit zorgt. De nieuwe indeling moet 1 september geïmplementeerd zijn.

Nieuwe aanbesteding
De omschakeling van de netwerken kon in principe al in juni starten. Maar voor de bouw van de nieuwe netwerken (allotments) moest eerst een nieuwe aanbesteding worden georganiseerd. Die vond echter pas laat plaats. Dat kwam mede doordat de regionale publieke omroepen pas in december verlenging van hun FM- en DAB+-vergunningen kregen tot september 2027. Rond dat tijdsstip kregen de niet-landelijke commerciële radiostations ook hun drie jaar noodverlenging die, in tegenstelling tot de landelijke stations, gewoon doorgaat.

De regionale publieke omroepen en de niet-landelijke commerciële radiostations dienden voor de nieuwe DAB+-netwerken niet samenwerkingsovereenkomsten te sluiten waarin afspraken worden gemaakt, over onder meer de inkoop, de omvang, de kwaliteit en de kostenverdeling van de netwerken. Daar was tot 10 maart de tijd voor en een dag daarvoor werden de samenwerkingen ondertekent.

Toen moest de aanbesteding voor de bouw van de netwerken nog plaatsvinden. Wel was er in januari al een vooraankondiging geplaatst, waarin bedrijven die geïnteresseerd waren in de opdracht, zich konden melden. Daarna zijn de zeven allotments via meervoudig onderhandse inkoopprocedures gegund. Daarbij kwam Broadcast partners, die de netwerkende afgelopen jaren ook al exploiteerde, als winnaar uit de bus.

Race tegen de klok
Sinds eind juni is de zenderexploitant met een race tegen de klok bezig om het werk te voltooien. “Het is een lastige operatie, vanwege de korte implementatieperiode en de internationale coördinatie-afspraken,” zo liet Broadcast Partners eerder al weten aan RadioWereld.NL.

Meer dan veertig zendmasten moeten – vaak op grote hoogte – worden aangepast. Soms verandert alleen het kanaal. Zo zijn vorige week bijvoorbeeld Wieringermeer omgezet van 9D naar 8B en Arnhem van 6B naar 12B. Deze week gaat onder meer Hengelo om van 6B naar 6A. De zenders in Zwolle en Markelo waren al eerder omgezet.

Vaak verandert naast het kanaal ook de zendinstallatie. Dat komt doordat een aantal zenders een ander gebied gaan verzorgen dan ze voorheen deden. Zo verzorgde de zender Lelystad voor het netwerk ‘6B Oost-Noord NL’ bijvoorbeeld in het verleden niet alleen Flevoland, maar ook de Veluwe en delen van Overijssel. In de nieuwe indeling maakt Lelystad echter deel uit van het netwerk voor Noord-Holland en Flevoland (8B) en moet het signaal dus de andere kant op.

Foto: RadioWereld.NL

Ook vermogens wijzigen
Als gevolg hiervan wijzigen ook de uitzendvermogens van diverse zenders. Sommigen gaan omlaag, terwijl anderen omhoog gaan. Lelystad gaat bijvoorbeeld van 20 naar ruim 31 kW.

De komende weken gaat Broadcast Partners door met het omzetten van de oude kanaalindeling naar de nieuwe. Door de omschakeling naar de nieuwe kanalen kan de ontvangst van DAB+ tijdelijk minder goed zijn. Dat komt doordat zenders die voorheen op hetzelfde kanaal uitzonden elkaar versterken (Single Frequency Network). Met het ‘uit elkaar trekken’ van deze netwerken is dit nu niet meer het geval.

Dekking omhoog
Volgens de RPO gaat in de meeste verzorgingsgebieden de dekking omhoog, maar is de dekking is nog niet gelijk aan die van de FM. De regionale publieke omroep heeft die ambitie wel, maar is afhankelijk van de niet-landelijke commerciële radiostations, die mee moeten betalen en dus akkoord moeten gaan. Dit zorgde er de enkele jaren geleden al voor dat de verbetering van het netwerk in de Randstad lang op zich liet wachten. [RadioWereld.NL]