Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sleeswijk-Holstein: Gefaseerde afschakeling FM vanaf 2025

Commerciële en publieke radiostations in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn met de deelstaatregering en de regionale mediaraad overeengekomen om FM-distributie tussen 2025 en 2031 gefaseerd af te schakelen. Radio via de ether gaat vanaf dan alleen via DAB+.

Vorige maand lekte al uit dat de regionale mediaraad MA HSH vanaf volgend jaar FM-vergunningen in de meest noordelijke deelstaat van Duitsland niet langer meer wil verlengen. Dat leidde tot de nodige protesten bij de radiostations en zenderexploitanten, maar nu is er toch een overeenstemming bereikt.

Momenteel zenden de meeste radiostations in Sleeswijk-Holstein hun programma zowel via FM als DAB+ uit. Maar uiterlijk 2031 komt er een einde aan deze dubbele distributie en blijft alleen DAB+ bestaan.

Geleidelijke omschakeling
De afschakeling van FM gaat in stappen. Radio Bob bijt in het voorjaar van 2025 het spits af en verdwijnt geheel van FM. Tegelijkertijd zet de publieke omroep NDR de FM-zender van N-Joy in Niebüll, in het noordwesten van de deelstaat, uit.

Daarnaast wordt de dekking van DAB+ fors verbeterd en verlaagt de NDR de uitzendvermogens van de meeste FM-zenders. Dit houdt in dat het vermogen van vrijwel alle FM-zenders die sterker zijn dan 1 kW gehalveerd wordt.

Vanaf de zomer van 2025 schakelen de publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur 16 FM-zenders uit. Antenne Sylt verdwijnt dan geheel van FM. In het najaar gaan de FM-zenders van Delta Radio uit.

In 2026 staken Klassik Radio, Freies Radio Neumünster en Freie Radio Flensburg hun FM-uitzendingen, terwijl de NDR de FM-zender van N-Joy op het eiland Helgoland uitzet. Een jaar later volgen Radio Lübeck en N-Joy in Garding en Husum (beiden Noord-Friesland).

Vanaf 2028 gaat de NDR ook FM-zenders van haar overige stations gefaseerd afschakelen. Uiterlijk 2031 moet dit voltooit zijn. Dan gaan ook de FM-zenders van RSH uit.

Geforceerde overstap
De afschakeling van FM in Sleeswijk-Holstein wordt een interessante periode voor de radiowereld. Het wordt namelijk de eerste echte geforceerde overstap voor luisteraars van FM naar digitaal. Begin vorig jaar had bijna 35% van de huishoudens in Sleeswijk-Holstein tenminste één DAB+-radio, terwijl 41% van de auto’s in de deelstaat DAB+ heeft.

In Noorwegen, waar de landelijke FM-stations in 2017 FM geheel verlieten, was de toestelpenetratie van DAB+ en het aandeel digitale radio fors hoger. En ook in Zwitserland, waar de publieke omroepen eind dit jaar al stoppen op FM, is het aandeel digitale radio al meer dan 80% en zijn luisteraars de afgelopen jaren verleid om over te stappen naar digitaal in plaats van gedwongen.

De rest van Duitsland
In de rest van Duitsland zijn nog geen plannen voor een afschakeling van FM. De reden dat FM wel in Sleeswijk-Holstein uit gaan komt doordat de deelstaten zelf over de FM-frequenties gaan. In tegenstelling tot andere landen wordt dit bij onze oosterburen dus niet door de landelijke overheid gecoördineerd. Wel is de Bundesnetzagentur, de Duitse Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur, verantwoordelijk voor coördinatie en vrijgave van frequenties. [RadioWereld.NL]