Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: Publieke omroepen staken eind 2024 uitzendingen via FM

De vier Zwitserse publieke omroepen staken op 31 december 2024 de uitzendingen via FM. Dit heeft de overkoepelende organisatie SRG donderdag bekendgemaakt. De beluistering via FM is dusdanig laag dat de kosten niet meer te verantwoorden zijn.

Foto: video still Youtube

Door de maatregel verdwijnen Radio SRF 1, Radio SRF 2 Kultur, Radio SRF 3, (Duitstalig) RTS La Première, RTS Espace 2, RTS Couleur 3, RTS Option Musique (Franstalig), RSI Rete Uno, RSI Rete Due, RTS Rete Tre 9Italiaans) en Radio RTR (Retoromaanstalig) van de FM-band. Deze stations zijn vanaf volgend jaar via de ether alleen nog via DAB+ te beluisteren.

FM beluistering daalt gestaag
In Zwitserland vindt nog slechts 19% van het radioluisteren via FM plaats. Slechts 8% van de Zwitsers luistert uitsluitend radio via FM. Het in de lucht houden van FM kost de radiostations dus behoorlijk veel geld. Volgens de SRG wegen de kosten daarom niet meer tegen de baten op en is onderhoud en vervanging van de FM-zendernetwerken dus disproportioneel

Al jaren wordt er in Zwitserland gesproken over de afschakeling van FM. Eigenlijk zou FM al in 2023 afgeschakeld zijn, maar steeds weer kregen partijen koudwatervrees en was er de lobby van de verstokte FM-luisteraars. Recent zorgde dit ervoor dat de afschakeling van FM opnieuw met twee jaar werd uitgesteld naar eind 2026. Dit tot groot ongenoegen van een groot deel van de radiosector.

Voortouw
De publieke omroepen hebben echter besloten om niet langer onnodig geld te pompen in FM-uitzendingen en deze conform het eerdere plan, dus eind dit jaar, al te staken.

Komend najaar start er een uitgebreide communicatiecampagne om de laatste FM-luisteraars op de hoogte te brengen van het stopzetten van de uitzendingen. Of, nu de publieke omroepen het voortouw nemen, ook commerciële radiostations eind 2024 FM al op gaan geven, is nog niet bekend. [RadioWereld.NL]