Fons van Westerloo: “Biedingen op FM-frequenties een gevaarlijke gok”

Fons van Westerloo vindt de komende veiling van FM-frequenties een riskante zaak voor de commerciële radiostations. “Want je moet het als zender wel terugverdienen”, zo zegt de oud-topman van SBS en RTL in De telegraaf. “Intussen worden FM-frequenties steeds minder waard door de komst van gratis digitale radio.

Foto: video still Youtube

Over twee weken, op dinsdag 4 juli, start de veiling van de negen landelijke commerciële FM-kavels en de daaraan gekoppelde capaciteit voor DAB+. Het is de eerste grote verdeling sinds 2003, toen het Zerobase-onderzoek werd geïmplementeerd en er fors meer ruimte kwam voor commerciële radio op FM.

Volgens Van Westerloo is de radiomarkt de afgelopen 20 jaar flink veranderd. In 2003 werden er tientallen miljoenen neergeteld voor de FM-kavels. Toen vond echter verreweg de meeste beluistering nog via FM plaats. Er wordt nu nog steeds veel naar radio geluisterd, maar dat gebeurt steeds meer digitaal via DAB+ en internet. “Waardoor biedingen op FM-frequenties een gevaarlijke gok zijn”, meent Van Westerloo, die tegenwoordig lid is van de Raad van Toezicht van Omroep WNL.

Proces
De licentie wordt wel afgegeven tot 2035, maar dat zijn alsnog behoorlijke bedragen als de minister 73 miljoen wil binnenhalen”, vervolgt Van Westerloo in De Telegraaf. “De overheid zal dit keer wel goed op het proces letten, want bij de vorige veiling, 20 jaar geleden, werd een fout gemaakt.

Hiermee doelt de oud-zenderbaas op het debacle RTL FM. De toenmalige Holland Media Groep (HMG), waar de RTL-zenders destijds onder vielen, verwierf in 2003 tegen de bedoeling in niet alleen een FM-kavel voor Yorin FM, maar ook het kavel voor overwegend Nederlandstalige muziek. Daarop kwam dus RTL FM.

De overheid had echter een flinke misser gemaakt. Het kavel voor Nederlandstalige muziek werd verdeeld middels een vergelijkende toets met financieel bod. Dat wil zeggen: eerst werd gekeken welke partij het hoogste percentage Nederlandstalige muziek bood. Alleen als dit percentage van de twee hoogste partijen niet veel van elkaar zou ontlopen, dan zou het financiële bod tellen.

Nu bood 100% NL 70% Nederlandstalige muziek tegen een bod van 8000 euro. De HMG bood echter slechts 35% Nederlandstalige muziek, maar wel 32 miljoen euro. De overheid maakte toen de fout door te stellen dat 70% niet significant meer is dan 35% en gaf de vergunning aan RTL FM.

Van Westerloo trad vlak na de frequentieverdeling aan als directeur van de HMG. Hij had na twee jaar al door dat radio en RTL geen goed huwelijk waren in Nederland. Yorin FM werd verkocht aan SBS, maar ook van RTL FM wilde hij af. Dat lukte echter niet, omdat er een juridiche zaak over het kavel van RTL FM liep.

Schadevergoeding
In 2005 oordeelde de rechter al dat de overheid onterecht het kavel aan RTL FM had toegewezen, een jaar later werd deze uitspraak bevestigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarop RTL FM uit de ether verdween. “Waardoor de overheid later de commerciële zendergroep vele miljoenen compensatie moest verlenen”, weet Van Westerloo nog.

De kans dat de geschiedenis zich herhaald, is vrijwel nihil. Allereerst zijn er nog maar twee geclausuleerde kavels (nieuws en Nederlandstalig) in plaats van vijf. Daarnaast worden de kavels puur op hoogste bod geveild. [RadioWereld.NL]