Antiracismecoördinator bekritiseert nieuwe journalistieke code NPO als ‘gemiste kans’

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, denkt dat de nieuwe journalistieke code van de NPO een ‘gotspe’ is. Per 1 juli zal deze code in werking treden, maar tot verbazing van Baldewsingh bevat deze geen bepalingen met betrekking tot racisme en discriminatie.

Baldewsingh had aangedrongen op de opname van dergelijke bepalingen, nadat de ombudsman van de NPO een rapport had gepubliceerd over Ongehoord Nederland (ON!).

Ik begrijp er niets van; het is een enorme gemiste kans“, zegt de antiracismecoördinator tegen persbureau ANP, zo meldt de website NU.nl. “Er hebben zich talloze racistische en discriminerende incidenten voorgedaan in de mediawereld, maar er wordt op deze manier niets veranderd.

De mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, had eerder laten weten dat er wel degelijk gesproken was over het toevoegen van bepalingen met betrekking tot racisme en discriminatie. Uiteindelijk zijn deze echter niet opgenomen in de code omdat de vraag of iets als racistisch kan worden bestempeld, niet gerelateerd is aan journalistiek handelen.

In de nieuwe journalistieke code staat overigens wel dat het vermelden van kenmerken zoals etnische afkomst, geaardheid of religie alleen gepast is wanneer dit relevant is voor een onderwerp of item. De code is unaniem aangenomen door alle publieke omroepen, inclusief de nieuwe omroep Ongehoord Nederland. De aspirant-omroep van Arnold Karskens werd vorig jaar driemaal gesanctioneerd omdat de programma’s volgens de NPO niet voldeden aan de journalistieke code.

Baldewsingh benadrukt dat “alle standpunten ruimte moeten krijgen” binnen het omroepbestel, inclusief ON. De man stelt dat de code een bepaling moet bevatten waarin staat dat journalisten zich onthouden van racisme en discriminatie in hun werk.

Eind april heeft de NPO een verzoek ingediend bij staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de erkenning van ON! in te trekken. Volgens de NPO toont de omroep onvoldoende bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel, ondanks de eerder opgelegde sancties.

Na de zomer zal de staatssecretaris een besluit nemen. Veel vertrouwen heeft Baldewsingh daar niet in. Hij hoopt dat het antwoord niet is: ‘Ik ga er niet over, het is een vrij land‘. [RadioWereld.NL]