Search
Close this search box.

Onderzoek: Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij NPO

Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Dit blijkt uit onderzoek van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen. Signalen hierover zijn niet voldoende professioneel en doortastend opgepakt door de omroepen en de NPO.

Foto: NPO

In een vragenlijst gaven drie op de vier respondenten, wat neerkomt op bijna 1500 medewerkers, aan dat ze het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, “als doelwit of getuige“.

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag die uit het rapport naar voren komen zijn roddelen, belachelijk maken, het schenden van vertrouwelijkheid, verbaal geweld, verbale intimidatie van vrouwelijke collega’s, en discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit of huidskleur. De commissie, onder leiding van oud-minister Martin van Rijn, zegt geschrokken te zijn van de ernst van de gedragingen en het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen.

Als drie van de vier respondenten aangeven daarmee te maken hebben gehad, dan is er écht wel wat aan de hand. Dus dat verdient serieuze aandacht“, aldus Van Rijn bij de presentatie van het rapport.

Volgens de commissie waren de directies bij de omroepen op de hoogte van de werkgerelateerde risico’s. Vanaf de werkvloer en vanuit P&O-afdelingen kwamen ook “indringende signalen“.

Maar volgens de commissie werden die signalen niet goed opgepakt. “Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO.” Een belangrijke aanbeveling is dan ook om leiderschapscompetenties te ontwikkelen en de P&O-afdelingen te versterken.

Aanleiding voor het onderzoek naar de werkomstandigheden bij de NPO waren de misstanden achter de schermen bij ‘De Wereld Draait Door’ en de onveilige werkcultuur bij NOS Sport. [RadioWereld.NL]