Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoge waardering programma’s publieke omroep

Het Nederlandse publiek beoordeelt de programma’s van de publieke omroep ook in 2022 goed. Met een gemiddelde van 8,3 is de score op publieke waarde ruim boven de norm van 7,0 en hoger dan in 2021.

Ook de kwaliteit, ofwel het vakmanschap waarmee de programma’s gemaakt zijn, scoort hoog: een 8,6. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van bureau GfK naar de publieke waarde en de kwaliteit van het aanbod van de publieke omroep in 2022 onder een representatief deel van de Nederlandse bevolking.

Voor het onderzoek zijn ongeveer 300 televisietitels en alle zes publieke radiozenders getoetst op in totaal zeven criteria van publieke waarde, waaronder betrouwbaarheid, pluriformiteit en maatschappelijke relevantie.

De uitkomsten staan vermeld in de Terugblik 2022, het jaarlijkse document waarin NPO en omroepen laten zien hoe ze invulling geven aan de wettelijke media-opdracht van de publieke omroep.

“Waardering voor werk van omroepen en makers”
Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, ziet in de cijfers vooral veel waardering voor de omroepen en programmamakers: “De publieke omroep probeert voor iedereen een betrouwbare bron van informatie en ontspanning te zijn. Uit de waardering van het publiek voor de publieke waarde en de kwaliteit van onze programma’s blijkt dat we op de goede weg zijn. Dit is echt het resultaat van de goede samenwerking tussen NPO, omroepen en makers.”

Impact en maatschappelijke waarde
NPO en omroepen vinden met name de impact van programma’s en hun bijdrage aan de samenleving belangrijk. Gemiddeld 74% van het Nederlandse publiek beaamt dat de programma’s van de publieke omroep impact hebben; op persoonlijk vlak (bijvoorbeeld “raakt mij” of “is nuttig”), of op maatschappelijk vlak (“heeft een positieve bijdrage aan de samenleving”).

Aanvullend op de Terugblik inventariseren NPO en omroepen jaarlijks tientallen voorbeelden uit de programmering van het afgelopen jaar die maatschappelijke waarde hebben, en presenteren deze online. Dit jaar zijn dat er maar liefst 180. [RadioWereld.NL]