Lite FM verstevigt koppositie in New York City, Z100 stijgt door naar 3

Lite FM heeft de touwtjes nog altijd stevig in handen in New York City. De popzender noteert zelfs de beste cijfers sinds het kerstformat weer werd opgeborgen. Ook Z100 zet de stijgende lijn voort, terwijl K-Earth 101 het populairst blijft in Los Angeles. Dit blijkt uit de meicijfers van Nielsen Audio.

Het marktaandeel van 106.7 Lite FM (WLTW) steeg met 0,6%-punt naar 8,4%. Het station brengt een mix van pophits van de jaren ’80 tot nu en is daarom vooral op het werk een goed compromis. In het weekend heeft Lite zogenaamde ‘Best of the 80s Weekends’.

Ook qua weekbereik is Lite de grootste met 3,80 miljoen luisteraars, een stijging van 2,6%.

De tweede plek is in handen van zusterstation Q104.3 (WAXQ). De classic rockzender steeg door naar 6,4% en pakt hiermee weer een nieuw stationsrecord.

Z100 (WHTZ) deed eveneens goede zaken. De hitzender zag het marktaandeel, mede dankzij de speciale Taylor Swift actie vorige maand, met 0,6%-punt groeien naar 5,6%. Z100 klimt hierdoor van plek vijf naar plek drie. De complete top drie is hierdoor nu in handen van iHeart Media.

Vlak achter Z100 volgen de urban popzender WBLS 107.5 en de classic hitszender (W)CBS FM 101.1 met elk 5,5%. CBS FM zit momenteel in een flinke verjongingsoperatie. De focus schuift steeds meer naar de 90s en ook staan inmiddels de 00s op de playlist, terwijl in februari ook nog een nieuwe ochtendshow met John Foxx en Anne Marie ‘Annie’ Leamy van start ging. Aanvankelijk zorgde dat voor een stijging, maar de laatste drie maanden verliest het station alleen maar terrein.

Kijkend naar de doelgroepen staat Z100 bovenaan bij 18-34 jaar, terwijl Lite het grootst is bij 18-49 en 25-54 jaar.

Los Angeles
In de filmstad blijft K-Earth 101 (KRTH) de best beluisterde zender met 5,9% (+0,2%-punt) marktaandeel. Het classic hits station heeft met bijna 2,44 miljoen luisteraars (+4,6%) tevens het hoogste weekbereik.

De popzender 104.3 My FM (KBIG) verstevigt zijn tweede plaats. Het marktaandeel steeg met 0,8%-punt naar 5,4%.

KOST 103.5 en 94.7 The Wave (KTWV) delen opnieuw een plekje. Was dit in april nog plek vijf, nu is het plek drie. Beide stations stegen met 0,5%-punt naar 4,5%. De talkzender KFI AM640 completeert de top vijf met 4,3%.

Uit de top vijf geknikkerd zijn de hitzender 102.7 KIIS FM en De Spaanstalige zender Que Buena 105.5 (KBUE).

Bij de doelgroepen staat K-Earth opmerkelijk genoeg op 1 bij 18-34 jaar, gaat My FM aan kop bij 18-49 en is Que Buena het grootst bij 25-54 jaar.

Chicago
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de rangen en standen in een radiomarkt elders in de VS. Deze maand Chicago, de derde radiomarkt van de VS. In de Windy City wonen een kleine 8 miljoen inwoners.

Softpopzender 93.9 Lite FM (WLIT) voert de lijst aan in Chicago met 7,3%, gevolgd door de classic rockzender 97.1 The Drive (WDRV) met 6,2%. WBBM Newsradio volgt op drie met 4,2%, terwijl de urban popzender V103 (WVAZ) op vier volgt met 4,1%. Wel moet V103 deze plek delen met 93.1 (W)XRT, dat een mix van classic en alternative rock brengt.

B96 (WBBM), de hitzender die onlangs de rotaties flink omlaag bracht en meer classics toevoegde, blijft vooralsnog met 2,1% marktaandeel steken op plaats 19. [RadioWereld.NL]