VS: Audacy verlaagt rotatie hits bij Top 40-stations en voegt meer classics toe

Een opmerkelijke ommezwaai bij twee CHR/Top 40-stations van Audacy in Chicago en Miami. Zij hebben de rotaties van actuele hits fors verlaagd en meer classics toegevoegd aan de playlist. Per uur zijn nog maar een handvol actuele hits te horen, de rest zijn recente hits en classics.

Foto: Pixabay

De afgelopen jaren werden hitradiostations in de Verenigde Staten juist gekenmerkt door het verhogen van de rotaties. Op veel hitstations komen de populairste hits elk uur voorbij. De zenders kennen een relatief korte luisterduur en willen in die tijd zoveel mogelijk hun favoriete hits laten horen aan de luisteraar.

Maar er lijkt een kentering gaande. In april besloot Audacy bij B96 (WBBM) in Chicago al geleidelijk de playlist aan te passen en de rotaties omlaag te halen. Op B96 staan nog maar twee actuele hits in de hoogste rotatie. Deze komen nog onder de 1,5 uur voorbij (‘About Damn Time’ van Lizzo en ‘Calm Down’ van Rema & Selena Gomez). Daarnaast staat er nog een handvol nummers om de 2,5 uur voorbij (onder andere ‘Flowers’ van Miley Cyrus en ‘Eyes Closed’ van Ed Sheeran). Van de overige hits liggen de rotaties lager.

Daarnaast bestaat ongeveer de helft van de playlist nu uit recente hits en classics vanaf de jaren ’90, waaronder ‘Be My Lover’ van La Bouche, ‘I Got Five On It’ van Luniz, ‘Crazy In Love’ van Beyonce en ‘Get Lucky’ van Daft Punk.

B96 promoot de nieuwe muzikale koers nu met sweepers met teksten als “Chicago’s favoriete radiostation is terug” en “De muziek waar je altijd van gehouden hebt en het beste van wat nieuw is.

Doel van de wijzigingen bij B96 is uiteraard de luistercijfers op te vijzelen. B96 staat momenteel met 2,1% marktaandeel op de 16e plaats. Concurrent 103.5 Kiss FM (WKSC) doet het met 3,2% op een tiende plek beter.

Miami
In Miami rondde Power 96 (WPOW) twee weken geleden de transitie af. Ook hier zijn de rotaties van de hits omlaag gegaan en staan er meer classics op de playlist. Wel profileert Power zich nog steeds als ‘Miami’s Party Station’.

Power 96 staat momenteel met 2,6% op plaats 18 bij de luistercijfers, terwijl rivaal Y100 (WHYI) op plaats 11 staat met 3,5% marktaandeel. [RadioWereld.NL]