Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwszender 1010 WINS krijgt FM-frequentie in New York City

Veranderingen in de ether van New York City. 1010 WINS krijgt 57 jaar na de start als nieuwszender een FM-frequentie in de stad. Vanaf donderdag 27 oktober is het station te ontvangen op 92.3 FM, waarop nu nog de alternatieve zender Alt 92.3 (WNYL) te horen is. New York City is een van de laatste grote steden van de Verenigde Staten waar op FM nog geen commerciële nieuwszender te ontvangen is.

Foto: video still Youtube

1010 WINS is de meest beluisterde nieuwszender van de Verenigde Staten. Het format is eigenlijk heel simpel: vaste onderdelen/items op vaste tijden. Luisteraars moeten op elk moment van de dag kunnen inhaken en het is de bedoeling dat de luisteraars in ongeveer 20 minuten op de hoogte moet zijn van de toestand in de wereld en New York City: een gesproken krant als het ware.

22 Minuten
Het station is dan ook niet gemaakt om de hele dag naar te luisteren, maar mikt op de zappende luisteraar die vlot bijgepraat wil worden over het nieuws. Niet voor niets begint 1010 WINS elke nieuwscarousel met “You give us 22 minutes, we’ll give you the world.

Elk uur wordt gevuld met verschillende blokjes / items die allemaal op vaste tijden te horen is. Zo is de verkeersinformatie steevast “on the 1’s” te horen. Dat betekend dat er elke 10 minuten, om :01, :11, :21, :31, :41 en : 51, te horen is waar het verkeer vast staat in en om de stad. Sport is er elk half uur, net als beursinfo. Alle blokjes duren 1 a 2 minuten. Om het geheel overzichtelijk te houden wordt er gewerkt met een ‘anchor’ man of vrouw, die alle blokjes aan elkaar vast praat, zoals Lee Harris (ochtend, foto boven) en Larry Mullins (middag).

Voorbeeld
1010 WINS is ook het voorbeeld van vele nieuwsstations over de hele wereld. Eind jaren ’90 introduceerde BNR, toen nog Business Nieuws, het format onder de noemer ‘De wereld in 20 minuten’.

Het nieuwsformat van 1010 WINS is kostbaar, maar ook lucratief. In 2021 wist het station $31,6 miljoen binnen te harken aan reclame-inkomsten, waarmee het station op de achtste plaats staat. De truc van WINS is dat de reclamespotjes tussen de verschillende items inzitten. Elk blok bevat maar een paar spotjes, waardoor luisteraars niet gaan zappen. Maar bij elkaar opgeteld is er gewoon een kwartier per uur aan reclame te horen.

Geruchten
Dat Audacy 1010 WINS op FM zet is geen echte verassing. En ook dat Alt 92.3 daarvoor moet wijken zat er al aan te komen. Al sinds december, toen Alt het ochtendduo Cane Peterson en Corey Bonalewicz op straat zette, gingen de geruchten.

Alt is sinds november 2017 te ontvangen op 92.3 FM. Maar echt een succes is het nooit geweest. Momenteel scoort het station maar 1,2% marktaandeel, waarmee het één van de slechtst beluisterde stations op FM is in New York City. Ter vergelijking: 1010 WINS scoort op de middengolf momenteel 3% marktaandeel. Alt 92.3-middagdeejay Joe ‘Brady’ Blum maakte het nieuws over de komst van WINS en het verdwijnen van Alt op een behoorlijk emotionele manier bekend.

Overigens verdwijnt Alt niet geheel. Vanaf eind oktober is het station in de ether alleen nog via digitale HD-Radio te beluisteren.

Fusie
Naast dat WINS een FM-frequentie krijgt, verandert er ook het nodige achter de schermen. De nieuwsredactie van WINS gaat namelijk fuseren met die van zusterstation WCBS Newsradio 880. Hierover is een akkoord bereikt met vakbond SAG-AFTRA.

Dat WINS en WCBS nog elk een eigen nieuwsredactie hebben, is nog een erfenis uit het verleden. Tot 1995 hadden beide stations namelijk elk een andere eigenaar. [RadioWereld.NL]