Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VS: FCC herstelt simulcastverbod voor commerciële FM-stations

De Amerikaanse mediaregulator FCC gaat de ‘Radio Duplication Rule’ na vier jaar opnieuw instellen. Radiostations van dezelfde eigenaar, die een substantiële overlap van hun uitzendgebied hebben, mogen hierdoor nog maar maximaal 25% van hun zendtijd hetzelfde programma uitzenden.

Foto: Pixabay

De Radio Duplication Rule werd oorspronkelijk in 1964 ingesteld en moet voorkomen dat commerciële radiostations in hetzelfde verzorgingsgebied 24 uur per dag dezelfde programma’s gingen uitzenden via zowel FM als AM. De middengolf was toen nog veruit het populairst en de FCC wilde voorkomen dat op FM hetzelfde te horen zou zijn als op FM.

Dit resulteerde er bijvoorbeeld in dat KIIS AM (1150) halverwege jaren ’80 wel de ochtend- en middagshow van KIIS FM (102.7) uitzond, maar de overige uren vulde met een afwijkende programmering.

WPAT in New York City was nog creatiever. Omdat het simulcastverbod voor 24 uur gold, herhaalde het station haar AM-programma’s een dag later op FM.

Van versoepeling naar afschaffen
De afgelopen decennia is de regel al meerdere keren versoepeld. De laatste keer gebeurde dit in 1992. Hierdoor mogen middengolfstations met gesproken woordprogramma’s hun programma’s weer simulcasten via FM.

Wel bleef er een beperking, want zowel FM als AM-stations van dezelfde eigenaar, mochten bij een overlap van het uitzendgebied van 50% of meer slechts 25% van de uitzendtijd programma’s dupliceren.

In 2020 schrapte de FCC de Radio Duplication Rule in zijn geheel. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regel alleen voor AM-stations zou worden opgeheven, maar opmerkelijk genoeg gebeurde dit ook voor stations op FM.

Hersteld
Nu, vier jaar later, heeft de FCC besloten om de regel te herstellen voor FM-stations. Dit na een succesvolle lobby van MusicFirst, een belangenvereniging voor muziekmakers. Hoeveel radiostations in de Verenigde Staten hierdoor aanpassingen in hun programmering moeten doen is niet bekend. [RadioWereld.NL]