Zoeken
Sluit dit zoekvak.

EO-serie ‘De Joodse Raad’ wint Zilveren Nipkowschijf

De historische dramaserie ‘De Joodse Raad’ van de EO heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze juryprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten van de Nederlandse dagbladen.

Foto: EO

Naast winnaar De Joodse Raad waren de dramaserie ‘Bodem‘ (BnnVara) van regisseur, hoofdrolspeler en scenarioschrijver Eva Crutzen en de documentaireserie ‘De Afhaalchinees‘ (Omroep Zwart) van tv-maker Kelly-Qian van Binsbergen genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2024.

B&B Vol Liefde‘ seizoen 3 (RTL4) kreeg een Speciale Vermelding.

De Joodse Raad
Deze eenmalige serie bestaat uit vijf afleveringen van De Joodse Raad. Ze werden vanaf maart uitgezonden door de EO op NPO 1 en wekelijks door meer dan een miljoen kijkers bekeken. Twee maanden na de laatste aflevering zijn er inmiddels ook ruim twee miljoen streamstarts.

Hoofdrollen worden naast Bender gespeeld door Pierre Bokma, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse.

Na de start van de serie in maart regende het positieve recensies en reacties. Recensent Angela de Jong schreef: ‘Het is het beste en indrukwekkendste dat afgelopen jaar op tv was, en misschien wel langer.’ Veel kijkers en docenten vroegen om lesmateriaal bij de serie om deze zo ook op scholen te kunnen behandelen. Dat lesmateriaal werd door de EO samen met de NPO ontwikkeld en is nu op verschillende plekken te vinden en inzetbaar. [RadioWereld.NL]