Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bijna kwart van het radioluisteren in de auto gaat al via DAB+

Van al het radioluisteren in de auto vindt momenteel al 24% plaats via DAB+. Daarmee raakt digitale etherradio steeds meer ingeburgerd onderweg. FM is met 60% nog steeds de grootste, maar verliest gestaag aandeel. 7% Van het luisteren onderweg vindt nu plaats via 4G/5G.

Foto: video still Youtube

Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode augustus / september 2022.

Wekelijks luisteren er 2,43 miljoen luisteraars onderweg via DAB+ naar de radio, terwijl dit er begin vorig jaar nog 1,6 miljoen waren. Voor internetradio kiezen wekelijks 939.000 luisteraars in de auto. FM domineert nog steeds met 5,43 miljoen luisteraars per week.

Ook bij de doelgroep 20-49 jaar stijgt het aandeel van luisteren via DAB+ in de auto. Ten opzichte van begin 2021 is een groei van 4%-punt naar 22% te zien, terwijl 4G/5G gelijk blijft met 7%.

De groei van DAB+ in de auto komt mede doordat nieuwe auto’s sinds begin 2021 standaard DAB+ aan boord moet hebben en dus geen dure optie meer is. Daarnaast werd ook het aanbod op DAB+ uitgebreid door de lancering van een nieuw landelijk netwerk eerder dit jaar en de toevoeging van nieuwe stations op het netwerk van MTVNL. Verwacht wordt dat het aandeel DAB+ de komende jaren verder gaat stijgen, ook omdat dan meer tweedehandsauto’s DAB+ aan boord hebben.

Aandeel verschilt per zender
Hoeveel er via DAB+ in de auto naar radio wordt geluisterd, verschilt per zender. Zo gaan Kink en Arrow Classic Rock aan kop met respectievelijk 64% en 56%, terwijl 45% van het radioluisteren naar NPO Radio 5 in de auto via digitale etherradio gaat. Dat deze percentages zo hoog zijn is logisch aangezien deze stations geen FM-dekking hebben.

Maar ook naar radiostations met FM-dekking wordt onderweg al flink naar DAB+ geluisterd. Bij Sublime is dit 35%, bij Slam 33%, Radio 10 28%, Radio 538 25% en BNR en Qmusic elk 24%. Veronica heeft met 18% aandeel de minste beluistering via DAB+ in de auto. NPO 3FM heeft met 71% nog het hoogste aandeel FM-beluistering in de auto.

In absolute aantallen gaan Qmusic met wekelijks 440.000 luisteraars en Radio 538 met 371.000 luisteraars per week aan kop als het luisteraars in de auto via DAB+ gaat. [RadioWereld.NL]

Foto: RadioCorp

Eén reactie

  1. Radio Veronica heeft met maar 18% aandeel DAB+ in de auto, van alle zenders de meeste behoefte aan het behouden van haar FM-frequenties. Als er volgend jaar een veiling van de commerciële FM-frequenties komt, dan is het een goed idee om Radio Veronica op één van de door Talpa binnengehaalde FM-kavels te zetten, ten koste van een andere zender. Radio Veronica gaat het anders met DAB+ zonder FM-frequenties moeilijk krijgen, waardoor de kans bestaat dat Radio Veronica stopt.