Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landelijke radiozender Slam verhuist naar regionaal FM-kavel, maar mag dit wel?

Slam maakte vorige week bekend vanaf 1 september toch nog in een deel van Nederland op FM te blijven uitzenden. Het station wijkt hiervoor uit naar een regionaal FM-kavel in de Randstad. Maar mag dit wel? RadioWereld.NL dook daarom in de regelgeving.

Foto: RadioWereld.NL

Om een strikte scheiding te houden tussen regionale en landelijke radio zijn er regels opgesteld. Deze zijn onder meer vastgelegd in de ‘Regeling aanwijzing en gebruik frequentieruimte commerciële radio-omroep 2003’, kortweg AGF 2003.

Een van de regels is dat de regionale FM-frequenties, de zogenaamde B-kavels, “niet gebruikt worden voor het uitzenden van een radioprogramma dat wordt uitgezonden met gebruikmaking van een vergunning voor landelijke commerciële radio-omroep in de FM-band.” Deze regel werd in 2017 ingevoerd en zorgde er onder meer voor dat Qmusic Limburg de doorgifte van de landelijke programma’s van Qmusic moest staken.

Als Slam nu al zou gaan uitzenden via regionale FM-frequenties, dan zou het station in overtreding zijn. Maar na 1 september ligt dit anders. Vanaf dan heeft het station immers geen landelijke FM-vergunning meer en dus mag Slam uitwijken naar regionale FM-frequenties.

Productie-overeenkomst
Wat overigens niet toegestaan is, is dat een partij met een landelijke vergunning ook vergunningen van regionale FM-kavels in het bezit heeft. Maar daar is in het geval van Slam, dat net als Radio Veronica en 100% NL onderdeel is van Mediahuis, geen sprake van. Het kavel waarop Slam in de Randstad gaat uitzenden, B05, is eigendom van Zuidelijke Mediagroep/Radio Limburg BV. Mediahuis produceert voor deze vergunninghouder het programma van Slam. Net als DPG nu Joe 70s & 80s produceert voor dit kavel en Talpa Radio 10 Brabant produceert. Deze vorm van samenwerking is wel toegestaan.

Regiogerichtheid
Maar voor de regionale FM-kavels geldt wel dat aan een bepaald percentage regiogerichtheid moet worden voldaan. Voor het kavel waarop Slam gaat uitzenden geldt het minimale percentage van 10%. Dat wil zeggen dat van de netto zendtijd (exclusief reclame dus) tussen 7 en 19 uur 10% op de regio gericht moet zijn. Als een station dus 10 minuten reclame per uur uitzendt, blijft er 50 minuten aan netto zendtijd over. Hiervan hoeven dus maar vijf minuten op de regio gericht te zijn.

Het percentage regiogerichtheid kan op verschillende manieren behaald worden. Allereerst telt nieuws, weer en verkeer mee als regiogericht, ongeacht of het een landelijk of regionale bulletin betreft. Slam zendt dit overdag minstens één keer per uur uit, waarmee de eerste minuten al binnen zijn.

Maar ook gesproken woord van een deejay die geboren is in het FM-uitzendgebied (het zogeaande groene gebied berekend volgens de Zerobase-norm) telt mee als regiogericht. dat geldt bijvoorbeeld voor Thomas van Empelen, die elke werkdag tussen 10 en 12 uur te horen is. Hij is geboren in Heemstede bij Haarlem dat binnen dit gebied valt.

Muziek
Daarnaast kan regiogerichtheid ook nog worden behaald met muziek. Muziek mag meegerekend worden indien het betreffende nummer over de regio waarin op FM wordt uitgezonden gaat, in streektaal is of als (een betekenend deel van) de uitvoerende groep, de artiest of de schrijver is geboren is in het FM-uitzendgebied.

Muziek van bijvoorbeeld Martin Garrix (geboren in Amstelveen), Armin van Buuren (geboren in Leiden) of Fedde La Grand (geboren in Utrecht) telt daardoor mee als regiogerichtheid voor Slam op kavel B05.

Daarentegen tellen mixen (sets), waarbij willekeurig nummers aan elkaar gemixt worden niet mee. Een uur lang een set van één van bovengenoemde DJ’s uitzenden telt dus niet per definitie mee als 100% regiogericht. Desondanks hoeft Slam niets of nauwelijks aan te passen aan de (muziek)programmering om aan de regiogerichtheideisen te voldoen.

Beperking demografisch bereik
Met slechts 10% regiogerichtheid is het met enig gepuzzel met muziek mogelijk om met één programma een voor een groot deel van Nederland regiogericht programma te maken. Toch zit er een grens aan, want een radioprogramma dat via regionale FM-frequenties uitzendt mag een demografisch bereik van maximaal 30% hebben. Landelijk uitbreiden is dus niet (meer) mogelijk. Het kavel waarop Slam gaat uitzenden vanaf 1 september heeft een demografisch bereik van iets meer dan 16%. Enige uitbreiding zou dus nog mogelijk zijn.

Op DAB+ of via digitale kabel mag het programma overigens gewoon landelijk verspreid worden. Hiervoor gelden de restricties met betrekking tot demografisch bereik niet. [RadioWereld.NL]