‘Rokerskerk’ vraagt zendtijd aan

De ‘Enige en Universele Rokerskerk van God‘ heeft deze week zendtijd voor religieuze omroepen aangevraagd. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bekendgemaakt. De Rokerskerk werd opgericht als belangengroep die zich verzet tegen het door minister Klink ingevoerde antirookbeleid in de horeca. De ‘kerk’, die slechts 1110 leden telt, wil op televisie op zondag ‘diensten’ uit zenden, zo blijkt uit een aanvraag van het kerkgenootschap.

De kans dat de Rokerskerk deze zendtijd krijgt toegewezen lijkt klein, omdat de organisatie geen vertegenwoordiger is van de zeven religieuze hoofdstromingen in Nederland die zendtijd op radio en televisie kunnen krijgen. Het is volgens het commissariaat wel een aanvraag “waar serieus naar gekeken moet worden”.

“Voor de aanwijzing op grond van artikel 2.42 van de Mediawet onderscheidt het Commissariaat zeven hoofdstromingen: het Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Humanisme, de Islam, het Jodendom, het Katholicisme en het Protestantisme. Per hoofdstroming kan slechts één representatieve organisatie of instelling worden aangewezen.” Het CvdM zal in de komende maanden alle aanvragen bestuderen. Een besluit wordt voor het eind van 2009 verwacht.

Overige aanvragen
Uit de lijst van het commissariaat blijkt dat behalve de Rokerskerk ook de Stichting Afro-Caribische levensbeschouwing en spiritualiteit een aanvraag heeft ingediend. Daarnaast zijn er vier nieuwe moslimomroepen die zich hebben gemeld: Stichting Academica Islamica/OUMA, Nederlandse Islamitische Media, Stichting Moslim Omroep Nederland, Stichting Samenwerkende Islamitische Koepel. Op dit moment zijn er al twee moslimomroepen (NIO en NMO) actief in het bestel. Die zijn verenigd in één overkoepelende omroep: Stichting Moslimomroep. [Medianed/Radio.NL]