Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: Ook deel commerciële radiostations start met afschakeling FM

Niet alleen bij de publieke omroepen in Zwitserland gaat het mes in FM-distributie, ook een deel van de commerciële radiostations bouwt deze al het komende jaar af. Uiterlijk eind 2026 dienen zij FM volledig verlaten te hebben.

Foto: video still

Eind vorige maand werd bekend dat de Zwitserse publieke omroepen al hun FM-zenders eind van dit jaar uitzetten. Hun radiozenders zijn in de ether dan alleen nog digitaal via DAB+ te beluisteren.

Gefaseerd
Ook de commerciële radiostations zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de afschakeling, al gaat het daar wat langzamer en meer gefaseerd. “Ongeveer de helft van de commerciële radiostations begint ook met het afbouwen van hun FM-zenders op 1 januari 2025 of is daar al mee begonnen“, zegt Nicola Bomio van de branchevereniging VSP tegen de website Persoenlich.com. “De andere helft zal de FM-zenders eind 2026 buiten gebruik stellen, op de wettelijk verplichte uitschakeldatum.

De reden dat de commerciële omroepen niet gelijk meegaan met de publieke omroepen is dat zij hun afschakelplannen voor FM al uit hadden gewerkt voordat de publieke omroepen een volledige afschakeling per 2025 aankondigden. Daarnaast hebben veel radiostations nog lopende contracten met zenderexploitanten over de beheer van de FM-netwerken. Die zijn niet allemaal op korte termijn op te zeggen.

Radiostations bestalen maandelijks een vast bedrag aan zenderexploitanten voor het beheer van de FM-netwerken. Deze bedragen zijn bepaald op basis van een bepaalde looptijd, waardoor de exploitant aan het eind van dit termijn in elk geval zijn investering heeft terugverdiend.

Belangrijke stap
Bomio noemt de plannen van de publieke omroepen “een moedige maar belangrijke stap op weg naar uitsluitend digitale radio-uitzendingen. Het zal de digitale migratie in Zwitserland stimuleren en versnellen.” [RadioWereld.NL]