Zwitserland: Afschakeling FM met twee jaar uitgesteld

De afschakeling van FM-radio in Zwitserland is met twee jaar uitgesteld. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat eind 2024 de uitzendingen op FM beëindigt zouden worden, maar woensdag heeft de Zwitserse Bondsraad besloten twee jaar uitstel te geven.

Foto: video still Youtube

Alle FM-vergunningen, die eind 2024 aflopen, worden daarom met twee jaar verlengd.

Afgelopen zomer kwamen de eerste tekenen al dat de Zwitserse minister van media, Albert Rösti, de afschakeling met twee jaar wilde uitstellen. Dit tot groot ongenoegen van het grootste gedeelte van de radiosector. In Zwitserland is nog slechts 19% van het radioluisteren via FM plaatsvindt. Nog slechts 8% van de Zwitsers luistert uitsluitend radio via FM. Het in de lucht houden van FM kost de radiostations dus behoorlijk veel geld.

Echter heeft een handvol radiostations koudwatervrees gekregen nu de afschakeling in zicht kwam. Daarnaast is er een kleine groep fel tegenstander van de afschakeling van FM. Zij hebben succesvol gelobbyd tegen de afschakeling, waardoor de minister overstag is gegaan. De bondsraad heeft woensdag de plannen van de minister overgenomen.

Het uitstel moet de radiosector “de gewenste flexibiliteit geven om het migratieproces van analoge naar digitale radio met succes te voltooien“, zo beargumenteert de Bondsraad de nieuwe verlening van de vergunningen voor twee jaar. Overigens mogen radiostations individueel gewoon besluiten om FM al eerder uit te zetten. De vraag is alleen welk station dit als eerste aandurft. [RadioWereld.NL]