Zoek
Sluit dit zoekvak.

FM-vergunningen in Sleeswijk-Holstein niet meer verlengd, eerste frequenties in 2025 uit

In de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein worden FM-vergunningen niet langer meer verlengd. Dit is althans het plan van de regionale mediaraad MA HSH. Als het plan doorgaat, gaan volgend jaar april de eerste FM-frequenties al uit.

Foto: video still Youtube

Tegenover het dagblad Welt bevestigt MA HSH de plannen voor de afschakeling. Luisteraars die via de ether willen blijven luisteren dienen over te stappen op DAB+.

De plannen leveren flink wat kritiek op. Zo zou de afschakeling te vroeg komen. Van Radio Bob loopt de huidige FM-vergunning op 9 april 2025 af en dat betekent dat het station op die dag de FM-band zou moeten verlaten. De lokale zender Antenne Sylt zou op 17 juli aan de beurt zijn, gevolgd door Delta Radio op 23 november 2025.

Concurrentievervalsing
RSH, de grootste commerciële zender in Sleeswijk-Holstein, is echter pas in 2031 aan de beurt. En dat is gelijk het volgende punt van kritiek, want FM is nog altijd de best beluisterde distributiemethode voor radio in Duitsland. Begin vorig jaar had bijna 35% van de huishoudens in Sleeswijk-Holstein tenminste één DAB+-radio.

Radio Bob, Antenne Sylt en Delta Radio vrezen door de afschakeling van FM flink wat luisteraars kwijt te raken, terwijl RSH nog jaren de luxe van FM behoudt. De getroffen stations spreken dan ook van ‘concurrentievervalsing’.

En ook de publieke omroep NDR kan gewoon op FM blijven uitzenden, omdat de MA SHS geen zeggenschap hierover heeft. Wel wordt er met de omroep gesproken over de afschakeling van FM, maar concrete afspraken zijn er nog niet.

Waardeloos
Daarnaast is er ook kritiek vanuit de zenderexploitanten, die de FM-zenderparken die ze voor de radiostations verzorgen, in één keer waardeloos zien worden, ondanks dat ze technisch en economisch nog niet afgeschreven zijn. [RadioWereld.NL]