Duitsland: Regionale DAB+-net Sleeswijk-Holstein officieel gelanceerd

In de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is het aanbod via digitale etherradio fors uitgebreid. Donderdag heeft Media Broadcast het nieuwe regionale DAB+-netwerk in de lucht gebracht, waarop alle populaire regionale commerciële stations op te vinden zijn, aangevuld met lokale stations en (semi-)landelijke zenders.

Het netwerk bestaat uit vier allotments, elk op een ander kanaal, die tezamen de hele deelstaat kunnen dekken. Daarbij wordt dezelfde indeling als voor het netwerk van de NDR gebruikt: noord (11D, inclusief Flensburg), west (8C, inclusief Heide), midden- en zuid (5A, inclusief Kiel) en oost (9D, inclusief Lübeck). Het netwerk maakt gebruik van zeven zendlocaties.

Aanbod
Op alle vier de allotments zenden momenteel RSH, Delta Radio en Radio BOB Sleeswijk-Holstein uit met elk hun eigen regionale reclame- en nieuwseditie zoals ook op FM het geval is. Daarnaast zijn ook Radio 21 uit Nedersaksen, Ostsewelle uit Mecklenburg-Voorpommeren, Radio Hamburg, Rock Antenne Hamburg en Radio Nordseewelle via alle allotments te ontvangen. Binnenkort wordt ook Oldie Antenne toegevoegd.

Daarnaast is op elk allotment het open kanaal uit de dichtstbijzijnde stad te ontvangen. Via het allotment in Flensburg zijn ook Radio Flensburg, Radio Bollerwagen en Antenne Sylt te ontvangen. Laatstgenoemde zender zendt hetzelfde raamprogramma als Radio 21 uit.

Via de allotments in Kiel en Lübeck is ook Schlager Radio te ontvangen. Binnenkort volgt ook Femotion Radio.

Tekst gaat verder onder de kaart

Met de start van het nieuwe regionale netwerk heeft de meest Noordelijke deelstaat van Duitsland eindelijk officieel regionale commerciële radio via DAB+. RSH was al enkele jaren als test via het netwerk van de publieke omroep NDR te ontvangen, maar deze test is nu beëindigd.

In augustus vorig jaar werd de exploitatie van het netwerk voor 10 jaar vergund aan Media Broadcast, nadat in april een aanbestedingsprocedure was gestart. Het nieuwe netwerk in Sleeswijk-Holstein is het tweede grote netwerk dat Media Broadcast deze week in gebruik neemt. Afgelopen maandag werd ook al een nieuw netwerk in Saksen gelanceerd. [RadioWereld.NL]