Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: 1 op de 3 huishoudens heeft een DAB+-radio

In Duitsland heeft digitale radio het afgelopen jaar opnieuw terrein gewonnen. Inmiddels heeft 33,5% van de Duitse huishoudens de beschikking over tenminste één DAB+-radio. In absolute aantallen zijn er nu 23,8 miljoen DAB+-radio’s verkocht, een stijging van bijna twee miljoen in een jaar tijd.

Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde jaarlijkse Digitalisierungsbericht Audio van Die Medienanstalten, een samenwerking van alle 14 mediaregulators van de 16 Duitse deelstaten.

23 Miljoen
Van de 23,8 miljoen verkochte DAB+-radio’s staan er ruim 13,8 miljoen in huis of op het werk, terwijl er 10 miljoen autoradio’s verkocht zijn. Inmiddels is een op de vier auto’s in Duitsland uitgerust met een DAB+-ontvanger.

Daarnaast heeft 20,2% van de Duitse huishoudens de beschikking over een IP-radio en 22,9% een digitale radio-ontvanger voor kabel of satelliet.

Beieren aan kop
Beieren gaat nog steeds aan kop als het om DAB+ gaat. Hier heeft 36% (was een jaar geleden 34,8%) van de huishoudens tenminste één DAB+-radio. Saksen-Anhalt volgt met 35,2% (was 34%) enen Baden-Württemberg met 33,7% (was 29,5%). Berlijn blijft de hekkensluiter met ‘slechts’ 24% (was 20%).

De grootste groei was te zien in Noordrijn-Westfalen, waar het aantal huishoudens met tenminste één DAB+-radio in een jaar tijd groeide van 24,3% naar 32,7%. Dat komt grotendeels door het toegenomen aanbod. In oktober vorig jaar kreeg de deelstaat ook regionale commerciële radio op DAB+, waardoor het aanbod flink uitgebreid werd. In Nedersaksen, waar momenteel de verdeelprocedure loopt voor regionale commerciële DAB+, heeft inmiddels al 26,8% van de huishoudens DAB+.

FM de grootste, maar verliest terrein
FM is nog altijd de grootste distributiemethode voor radio in Duitsland, al is dat wel dalende. 55,8% Van de Duitsers geeft aan radio het meest via FM te luisteren, ruim 2%-punt minder dan een jaar geleden en zelfs 15%-punt minder dan vijf jaar geleden. Toch zijn er nog altijd 120 miljoen FM-radio’s in Duitsland in gebruik.

Internetradio is voor 19,2% van de Duitsers de meest gebruikte manier om naar radio te luisteren, terwijl 12,4% het vaakst voor DAB+ kiest. [RadioWereld.NL]