Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Vergunningen landelijke DAB-netten verlengd tot 2035

De vergunningen voor de twee landelijke DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk, die in handen zijn van Digital One en Sound Digital, worden verlengd tot 2035. Hiermee krijgen de radiostations op deze netwerken meer zekerheid over de toekomst.

Foto: RadioWereld.NL

Via een wetshervormingsbesluit geeft de regering mediaregulator Ofcom de bevoegdheid om de twee vergunningen te verlenen.

De vergunning van Digital One, volledig eigendom van zenderexploitant Arqiva, verloopt oorspronkelijk in 2023, terwijl de vergunning van Sound Digital, eigendom van Arqiva, Bauer en Wireless, nog tot 2028 loopt.

De twee netwerken bieden momenteel onderdak aan 45 radiostations, waaronder Absolute Radio, Classic FM, Talksport, Capital, LBC, Magic, Kiss, Times Radio en Virgin Radio. Van de 45 radiostations zijn er 16 in handen van Global radio, 10 in handen van Bauer, terwijl er zeven eigendom zijn van Wireless. Daarnaast maken 26 radiostations gebruik van de moderne DAB+-standaard, terwijl 19 stations nog in de oude DAB (MP2)-standaard uitzenden.

Het netwerk van Digital One is sinds 1999 in de lucht, terwijl Sound Digital in 2016 van start ging. DAB(+) is met 43% momenteel het populairste platform om radio naar te luisteren in het Verenigd Koninkrijk. FM/AM volgt met 34,2%. [RadioWereld.NL]