Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste kerstboom Gerbrandytoren dooft de lichtjes (filmpjes)

De Gerbrandytoren (kerstboom) brandt al sinds 11 december 2021 in IJsselstein. Maar donderdagavond (6 januari, Driekoningen) worden de lichtjes van de grootste kerstboom ter wereld weer gedoofd. De kerstverlichting in de 366.80 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein brandde dit kerstseizoen voor de de 23e keer.

Foto: Robbie van Pelt

De 120 lampen van de zendmast in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, waren tot op tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar.

De lampen bevinden zich op speciale tuien met een totale lengte van vier kilometer. Deze zijn op de toren aangebracht op respectievelijk ca. 125, 200, 265 en 325 meter hoogte.

Op de grond zijn de lichtsnoeren bevestigd aan de bestaande tuiblokken. De Grootste Kerstboom is bij helder weer tot in de verre omgeving te zien, tot wel 40-50 kilometer ver en zelfs vanaf de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. 

Het lichtspektakel vindt al sinds 1992 plaats, nu 30 jaar geleden. Maar het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische, problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht of ontstoken konden worden. [RadioWereld.NL]