Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overdracht Radio Veronica aan Mediahuis zorgt ook voor veranderingen op DAB+

De overdracht van Radio Veronica van Talpa Network aan Mediahuis zorgt ook voor de nodige veranderingen op DAB+. De ingrijpendste zijn dat Vintage Veronica en Radio 10 60s & 70s Hits van netwerk zijn gewisseld.

Vrijdag vond de overdracht plaats van Radio Veronica, waardoor Mediahuis per 1 juli officieel eigenaar is van het station. De FM-vergunning van het station is hierdoor nu ook in handen van Mediahuis. In elk geval tot september blijft Veronica dan ook op de huidige frequenties te ontvangen.

Op DAB+ zijn er echter wel de nodige wijzigingen doorgevoerd. Twee stations wisselen van netwerk, terwijl bandbreedtes (uitzendkwaliteit) van meerdere stations gewijzigd zijn.

Vintage Veronica
Zo is Vintage Veronica nu via een ander netwerk te ontvangen. Het station was sinds april 2022 via het landelijke commerciële DAB+-netwerk op kanaal 9C te ontvangen. Omdat Vintage Veronica voorheen eigendom was van Talpa maakte het themakanaal dan ook gebruik van DAB+-capaciteit van Talpa.

Nu het Radio Veronica is overgedragen aan Mediahuis, is de ruimte op 9C komen te vervallen voor Vintage Veronica. Sinds zaterdagnacht is Vintage Veronica daarom te ontvangen via het netwerk van MTVNL op kanaal 7D. Tegelijkertijd is de bandbreedte verhoogd van 64 naar 96 kbps.

Op het netwerk van MTVNL heeft Vintage Veronica de plek ingenomen van Sunlite Radio, dat sinds de overname van RadioCorp al eigendom is van Mediahuis. Sunlite had tot voor kort dubbele dekking, want het station was ook al op kanaal 9C te ontvangen en blijft op dit kanaal. Enig nadeel van de verhuizing is dat Vintage Veronica momenteel niet meer landelijk op DAB+ te ontvangen is, maar wel in grote delen van het land.

Radio 10 60s & 70s Hits
De vrijgekomen ruimte op 9C door het afstoten van Vintage Veronica, zet Talpa nu in voor Radio 10 60s & 70s Hits. Dit station was eerder op het landelijke kavel 11C te ontvangen. Radio 10 60s & 70s Hits maakte echter deels gebruik van de capaciteit van Radio Veronica, dat nu van Mediahuis is. Op 11C is tevens de bandbreedte van zowel Radio Veronica als Sublime verhoogd van 80 naar 104 kbps.

Maar ook Talpa heeft aanvullende wijzigingen doorgevoerd.  Zo is de bandbreedte van 538 Non-stop en Sky Radio Hits op 11C verhoogd van 64 naar 72 kbps. Op 9C zijn de vier stations van Talpa (Radio 10 60s & 70s Hits, Radio 10 80s Hits, 538 Classics en Sky Radio Nice & Easy) nu ook naar 72 kbps gezet. [RadioWereld.NL]

 

Eén reactie

  1. Wij missen radio 10 60 70 via dab op onze dab radio in pijnacker. Trieste ontwikkelingen.