België: Oostkantons krijgen eigen DAB+-netwerk

Na de Vlaamse en Waalse gemeenschap krijgt ook de Duitse gemeenschap in België een eigen DAB+-netwerk. Afgelopen week is kanaal 8A tijdelijk gecoördineerd vanaf vijf locaties langs de grens met Duitsland.

Terwijl het grootste gedeelte van België Nederlandstalig of Franstalig is, is de strook langs de Duitse grens overwegend Duitstalig. Dit zijn de zogenaamde Oostkantons. Deze gemeenschap heeft zijn eigen publieke omroep: De Belgischer rundfunk, oftewel de BRF.

De BRF is met twee programma’s in de Oostkantons op FM te ontvangen. Op DAB+ worden de stations ook uitgezonden, maar in het eigen verzorgingsgebied laat de ontvangst te wensen over. Dit komt doordat de omroep gebruik maakt van het netwerk van de RTBF, de Franstalige publieke omroep voor Wallonië.

De kans is echter groot dat de BRF binnenkort ook in het eigen verzorgingsgebied digitaal via de ether te ontvangen is. Afgelopen week is hiervoor kanaal 8A gecoördineerd waarop vanaf vijf locaties mag worden uitgezonden. Het gaat overigens om een tijdelijke coördinatie. Het kn zijn dat het netwerk in de toekomst van kanaal moet wisselen.

Radiovisie meldt de regering van de Duitstalige gemeenschap inmiddels groen licht heeft gegeven en dat het netwerk mogelijk al eind november in de lucht is vanaf de twee sterkste en hoogstgelegen opstelpunten: Amel en Raeren-Petergensfeld. Hiermee wordt al gelijk het grootste deel van de Oostkantons gedekt.

Welke stations er op het nieuwe netwerk gaan uitzenden is nog niet helemaal duidelijk. Dit zijn in elk geval BRF1 en BRF2 en mogelijk ook de commerciële zender 100,5 Das Hitradio. Saillant detail is dat de BRF jarenlang een flink belang had in deze radiozender. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. In België is DAB een enorme ramp. Het werkt gewoon niet. FM werkt altijd maar DAB heeft te weinig zenders en het bereik is verkeerd berekend. Met als gevolg dat in Limburg en de Ardennen het meer niet werkt dan wel. DAB is een slecht concept zoals het uitgevoerd is. Gewoon te weinig masten, te weinig vermogen en te weinig getest. Als dit FM moet vervangen, god sta ons bij.