Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Commercieel DAB+-netwerk Nedersaksen start 13 juli

De deelstaat Nedersaksen krijgt volgende maand flinke uitbreiding van het aanbod op DAB+. Op donderdag 13 juli zet zenderexploitant Media Broadcast de eerste zenders aan van het nieuwe netwerk, zo bevestigt het bedrijf tegenover Teltarif.

Media Broadcast kreeg het netwerk in september vorig jaar vergund, nadat er een samenwerking was gesloten met Divicon Media en Uplink, die ook in de race waren voor de vergunning.

10 Allotments
Het nieuwe netwerk wordt opgedeeld in 10 gebieden/allotments die tezamen de hele deelstaat kunnen dekken. Hierdoor is het voor radiostations mogelijk om hun reclame of nieuwsbulletins af te stemmen op de regio. Kleinere lokale stations kunnen ervoor kiezen om alleen in een deel van Nedersaksen digitaal te gaan. In elk gebied gaat aanvankelijk één sterke zender aan.

Langs de Nederlandse grens zijn in elk geval de allotments Emsland (vanuit Molbergen-Peheim bij Cloppenburg, kanaal 10C), Osnabrück (vanuit Osnabrück, kanaal 8B) en de Noordzeekust (vanuit Aurich, kanaal 11A) te ontvangen.

Stations
Welke radiostations er in Nedersaksen op de DAB+-trein gaan stappen, wordt binnenkort bekendgemaakt. Al is een deel wel te voorspellen. Zo zullen de grote regionale commerciële stations ffn, Antenne Niedersachsen en Radio 21 ongetwijfeld van de partij zijn. Momenteel zijn deze stations al in delen van Nedersaksen op DAB+ te ontvangen via multiplexen uit naburige deelstaten/steden.

Ook hun themakanalen Antenne Schlager en Radio Bollerwagen staan op de lijst van potentiële kandidaten. Daarnaast hebben Oldie Antenne, Radio Teddy en 89.0 RTL uit Saksen-Anhalt al bekendgemaakt te gaan uitbreiden naar Nedersaksen. En ook Oldiewelle Niedersachsen en TeutoRadio toonden eerder al interesse.

Laat
Nedersaksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn momenteel nog de enige deelstaten in Duitsland die nog geen regionaal commercieel aanbod hebben op DAB+. De reden dat Nedersaksen laat is, komt doordat er lange tijd van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen hoefde DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, in 2019 tegen DAB+ stemde. Twee jaar later was de opinie bij de stations gekeerd en kwam de digital radiotrein toch op gang. [RadioWereld.NL]