Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Regionale DAB+-net Nedersaksen vergund aan Media Broadcast

Media Broadcast mag de komende 10 jaar het commerciële regionale DAB+-netwerk in Nedersaksen exploiteren. Dit heeft de regionale mediaraad NLM woensdag bekendgemaakt. Daarmee krijgt de Duitse deelstaat die aan de bovenste helft van Nederland grenst definitief regionale commerciële radio via digitale etherradio. De start staat gepland voor de zomer van 2023.

In mei van dit jaar startte de aanbesteding van het commerciële DAB+-net voor Nedersaksen. In totaal meldden zich drie partijen voor de exploitatie van het netwerk: Media Broadcast, Divicon Media en Uplink. Nadat de drie partijen op verzoek van de mediaraad om tafel hebben gezeten voor een samenwerking, is er een overeenkomst gesloten.

Media Broadcast krijgt de vergunning, maar laat een deel van het netwerk bouwen en verzorgen door Divicon en Uplink. Daarmee wordt dezelfde oplossing gebruikt als in Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein.

10 Allotments
Het nieuwe netwerk wordt opgedeeld in 10 gebieden/allotments (onder meer Emsland, Oldenburg, Osnabrück en de Noordzeekust) die tezamen de hele deelstaat dekken. Hierdoor is het voor radiostations mogelijk om hun reclame of nieuwsbulletins af te stemmen op de regio. Kleinere lokale stations kunnen ervoor kiezen om alleen in een deel van Nedersaksen digitaal te gaan.

Binnen een jaar dient in elk van de 10 gebieden tenminste één zender aan te staan. Details over de uitrol maakt Media Broadcast later bekend.

Ommezwaai
Door de verdeelprocedure krijgt Nedersaksen eindelijk regionale commerciële radio op DAB+. Momenteel zijn in de deelstaat daardoor alleen de tweede landelijke DAB+-netwerken, alsmede het regionale netwerk van de Noord-Duitse publieke omroep NDR te ontvangen.

Lange tijd hoefde er van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, tegen DAB+ stemde.

Maar inmiddels zijn de regionale stations van gedachte veranderd willen ze toch op DAB+ gaan uitzenden in Nedersaksen. Om dat mogelijk te maken is begin maart een nieuwe Mediawet aangenomen, waarna de verdeelprocedure kon worden opgestart.

Aan boord
Welke radiostations er in Nedersaksen op de DAB+-trein gaan stappen wordt later bekend als de onderhandelingen met Media Broadcast zijn afgerond. Verwacht wordt dat grote partijen als ffn, Antenne Niedersachsen en Radio 21 van de partij zijn, zowel met hun hoofdkanaal als met themakanalen als Radio Bollerwagen en Antenne Schlager.

Momenteel heeft bijna 27% van de huishoudens in Nedersaksen een DAB+-radio. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten