Helikopter plaatst nieuwe DAB+-antennes op de Eiffeltoren (video)

De Eiffeltoren in Parijs is sinds dinsdagochtend zes meter hoger door de plaatsing van antennes voor DAB+. Die klus voerde zenderexploitant TDF op spectaculaire wijze uit met een helikopter.

Foto: video still Youtube

Door de plaatsing van de nieuwe antennes groeide de toren voor het eerst in 22 jaar. Het beroemdste monument van Frankrijk is hierdoor nu 330 meter hoog.

In de tweede helft van de ochtend werd de nieuwe 330 kilo wegende antenneconstructie vanaf het plein voor de Eiffeltoren omhoog gehesen door de helikopter. Uit veiligheidsoverweging werd het complete gebied rond de toren afgezet.

De nieuwe antenne is bovenop de bestaande antenne voor digitale ethertelevisie geplaatst. Nu komt hier dus ook digitale etherradio bij.

Voor welke DAB+-netwerken de nieuwe antennes gebruikt gaan worden heeft TDF nog niet bekendgemaakt. Momenteel zenden de meeste DAB+-netwerken in de stad uit vanaf twee locaties aan de buitenrand van de stad.

De Eiffeltoren wordt als sinds 1898 gebruikt voor audiovisuele diensten. Dat waren in eerste instantie morsecode, maar in 1921 ging met Radio Tour Eiffel het eerste radiostation van Frankrijk van start met uitzendingen vanaf de toren.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: video still Youtube

Sindsdien hangt de top van de Eiffeltoren vol met antennes. Vrijwel elke radiozender in Parijs heeft een FM-antenne bovenin de toren hangen, waarmee een groot deel van de regio Île-de-France bereikt wordt. Cumulatief gaat het om een slordige 10 miljoen inwoners. [RadioWereld.NL]