Search
Close this search box.

85 Jaar radionieuws van het ANP (filmpje)

Goedenavond dames en heren, nieuwsberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau ANP“. Met deze woorden begonnen op 17 maart 1937 het allereerste radiobulletin van het ANP op de radio. 85 Jaar later verzorgt het persbureau nog steeds nieuws op de radio, al is er wel veel veranderd.

Foto: ANP / Sem van der Wal

Het eerste radiobulletin van het ANP bevatte onder meer een bericht over Nederlandse schepen in het buitenland, een ongeluk op een spoorwegovergang in Empel, dijkverzwakking in Zeeland en enkele ambtelijke berichten. Ook waren er enkele sportberichten.

Het bulletin in 1937 was overigens niet het eerste radionieuws op de radio. Dat werd al enkele jaren verzorgd door persbureau M.S. Vaz Dias. Die berichten waren in eerste instantie deels gecodeerd en dienden om krantenredacties te voorzien van nieuws.

Publieke omroep maakt plaats voorde commerciële
Tot halverwege de jaren ’90 was op de publieke zenders de “radionieuwsdienst verzorgt door het ANP” te horen. Daarna besloot het NOS zelf de nieuwsbulletins op de radio te verzorgen, zoals dat ook al jaren gebruikelijk was op tv.

Dat betekende overigens niet het einde van het radionieuws van het ANP, want Nederland had inmiddels commerciële radio gekregen die op deze manier aan betaalbare nieuwsbulletins konden komen zonder een eigen redactie te hoeven hebben. De laatste jaren zijn wel steeds meer, met name bij de landelijke stations, overgestapt op eigen nieuwslezers.

Toon veranderd
De afgelopen 85 jaar is vooral de toon van de nieuwslezer veranderd. Dat was vroeger een deftige man die de luisteraars ging vertellen wat er in de wereld gebeurde. Nu is dit vaak een nieuwslezer die zich veelal aanpast aan de stijl en doelgroep van de zender.

Het vak is breder geworden“, zo weet Radio 538 ochtendnieuwslezer Mart Grol te vertellen. “De nieuwslezer heeft journalistieke vaardigheden gekregen. De omroeper van weleer is een nu spreker met journalistieke poten.” [RadioWereld.NL]