Nieuwe commerciële radiovergunningen zorgen ook voor veranderingen op DAB+

Vrijdag (1 september) zijn de nieuwe landelijke commerciële radiovergunningen van kracht geworden. Dit zorgt niet alleen voor veranderingen op FM, maar ook op DAB+. Zo zijn Joe en Sublime van netwerk gewisseld en is Qmusic 90s & 00s nieuw toegevoegd aan het aanbod.

Foto: RadioWereld.NL

De wijzigingen komen mede doordat de negen landelijke commerciële stations op FM de verplichting hebben om hun programma ook uit te zenden op kanaal 11C.

Omdat Joe nu landelijk op FM te ontvangen is, is het station dan ook verhuist van kanaal 9C naar 11C. Op kanaal 9C is DPG daarom gestart met een nieuw themakanaal: Qmusic 90s & 00s.

Sublime heeft de uitzendingen op kanaal 11C gestaakt en is nu alleen nog via 9C te ontvangen, waar het de plek heeft ingenomen van Nostalgie. Ook Kink is niet langer meer op 11C te beluisteren. De alternatieve rockzender huurde capaciteit bij mediahuis, maar die samenwerking is beëindigd. Kink is nu alleen nog op 9C te beluisteren.

Slam blijft op kanaal 11C, waar het gebruik maakt van restcapaciteit van zusterstations 100% NL en Radio Veronica. Daarnaast is Slam nu ook op kanaal 8B in Noord-Holland en Flevoland te beluisteren, waar het de plek heeft ingenomen van Joe 70s & 80s.

Ook Groot Nieuws Radio blijft uitzenden op kanaal 11C. Het contract om restcapaciteit van BNR te gebruiken wordt voortgezet. Omdat eind vorig jaar nog niet duidelijk was of BNR haar plek op FM (een 11C) zou behouden, ging Groot Nieuws Radio op zoek naar een alternatief voor de toekomst. Daarom werd een samenwerking gesloten met Kink voor ruimte op 9C. Hierop is sinds eind vorig jaar Groot Nieuws Radio Non-stop te horen. Dit blijft voorlopig zo.

Net als op FM ontbreekt nieuwkomer Radio4All ook op DAB+. Uiterlijk 1 december wordt het station alsnog toegevoegd.

NPO
Ook bij de NPO hebben veranderingen plaatsgevonden. Het netwerk op kanaal 12C is sinds vrijdag in beheer bij Broadcast Partners dat nu vrijwel alle grote FM- en DAB+-netwerken verzorgt. Het netwerk van de NPO is nog niet geheel af. Medio december moet het netwerk van 61 zenders volledig operationeel zijn. De radiostations die via het DAB+-netwerk van de NPO uitzenden zijn niet gewijzigd. [RadioWereld.NL]

De indeling van de landelijke commerciële DAB+-netwerken is nu als volgt:

11C
100% NL
538
538 non-stop
BNR Nieuwsradio
Groot Nieuws Radio
Joe
Qmusic
Qmusic Non-stop
Radio 10
Radio Veronica
Sky Radio
Sky Radio Hits
Slam

9C
538 Classics
Groot Nieuws Radio Non-stop
Kink
Kink Classics
K-Rock
Nostalgie
Qmusic 90s & 00s
Qmusic Foute Uur
Qmusic Top 40
Radio 10 60s & 70s
Radio 10 80s Hits
Radio Maria
Sky Nice & Easy
Sublime
Sunlite