Duitsland: Kluszender vervangt vrouwenzender landelijk op DAB+

De vrouwenzender Femotion Radio staakt na een jaar haar landelijke uitzendingen op DAB+. Vanaf donderdag 12 mei wordt het station vervangen door Brillux Radio, een nieuw radiostation dat zich specifiek richt op klussers. 

Foto: RadioWereld.NL

Brillux Radio staat inhoudelijk in het teken van verbouwen, renoveren en herinrichten. Het programma wordt gemaakt in opdracht van verf- en lakfabrikant Brillux. Het bedrijf heeft tientallen vestigingen in Duitsland, waar naast verf en lak ook verschillende soorten wandbekleding, vloerbedekkingen en benodigde gereedschappen verkrijgbaar zijn. Ook in ons land heeft Brillux een aantal vestigingen.

Geruchten bevestigd
Al enkele maanden gingen de geruchten dat Brillux met een eigen radiostation zou komen. Vorig jaar september kreeg het bedrijf al een vergunning om landelijke radio te mogen maken en ook werd Brillux in verband gebracht met het tweede landelijke DAB+-netwerk (Antenne Deutschland) in Duitsland, waar nog een vrij plekje was.

Maar begin deze maand werd het laatste vrije plekje ingenomen door Absolut Germany, een radiostation met uitsluitend muziek van Duitse artiesten. Maar desondanks komt Brillux toch op het tweede landelijke DAB+-net waar het de plek van Femotion Radio inneemt. De vrouwenzender is sinds mei 2021 te ontvangen via dit netwerk.

Femotion alleen nog in Noordrijn-Westfalen
Geheel van DAB+ verdwijnt Femotion overigens niet, want het gaat vanaf mei uitzenden via het regionale DAB+-netwerk in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hier neemt het de plek van Sportradio NRW in. Sportradio NRW werd in de markt gezet als een regionale editie van Sportradio Deutschland, dat via het tweede landelijke DAB+-net uitzendt, maar grote delen van de dag is het programma identiek.

Brillux Radio is de derde radiozender die verbonden is aan een bekend merk dat los staat van radio. Eerder ging als DPD Driver’s Radio van start dat zich richt op vervoerders onderweg en gesponsord wordt door het gelijknamige koeriersbedrijf. Daarnaast is sinds oktober 2021 cruiseoperator Aida actief met Aida Radio, een station dat het vakantiegevoel bij de luisteraar thuis moet brengen.

Ook Brillux richt zich, in tegenstelling tot de reguliere muziekzenders, niet specifiek op een leeftijdsgroep of geslacht, maar op een zogenaamde ‘special interest’.  Eigenlijk was het de bedoeling dat er bij de start van het tweede landelijke DAB+-netwerk in 2020 al een kluszender (werktitel Profi Radio) gestart zou worden, maar vanwege de coronacrisis kon hier geen partner voor gevonden worden. [RadioWereld.NL]