Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: 63 Lokale radiostations doen mee aan proefprojecten DAB+

In totaal doen 63 lokale radiostations in Vlaanderen mee aan de vijf proefprojecten voor lokale DAB+. Dit meldt Radiovisie. Komend voorjaar moeten de netwerken in de lucht zijn.

Dat de interesse groot is onder de lokale radiostations was al bekend, want in totaal kwamen er ruim 90 aanmeldingen binnen bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Geïnteresseerden hadden tot 1 december de tijd om gezamenlijk of per groep een technisch plan uit te werken.

Dit heeft ertoe geleid dat er uiteindelijk 63 radiostations zijn geselecteerd voor de lokale proefprojecten. In elke provincie komt één proefproject die via maximaal drie zenders met 1 kW in de lucht gebracht mag worden. Vooralsnog is het dus niet mogelijk om een gehele provincie te dekken. Uitgezonden gaat worden op kanalen 10A, 10B, 10C en 10D.

Overzicht per provincie
In Antwerpen doen 13 radiostations mee aan het proefproject. Dit zijn Radio FG Xtra, Radio Stad, Radio Park FM, Radio Expres, Radio Centraal, Radio Totaal, Radio Zuidrand, Reflex, Radio Opsinjoor, Radio Christina, Zoe FM, Radio Pallieter en RGR Classic Hits. Uitgezonden gaat worden vanuit Antwerpen, Boom en Heist-op-den-Berg.

De provincie Limburg krijgt 11 lokale stations op DAB+: 10 FM, BOO, FM Goud Plus, GRK, Hasselt 1, Lorali, LRL, Oldie Radio Tienen, Radio Maaskant, Trendy FM en VRD. Hiervoor komen zenders te staan in Pelt, Genk en Sint-Truiden.

De meeste deelnemers aan het proefproject zijn te vinden in de provincie Oost-Vlaanderen. 16 Om precies te zijn: Radio Plus, TROS FM, Radio TRL, Radio Rivierenland, Radio Land van Waas, Radio Ninove, Goldies+, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx, Radio Omroep Aalst en Radio 77. Zenders zijn gepland in Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

De minste deelnemers telt Vlaams Brabant. Met Bruzz, Stadsradio Halle, Radio Victoria, Radio Rand, Radio Moetoen, Stadsradio Tienen, Radio Demerstad en Radio Scorpio blijft de teller steken op acht. Begon werd met uitzenden vanuit Brussel en Leuven om te beginnen. Later komt mogelijk een zender in Scherpenheuvel.

Tenslotte telt West-Vlaanderen 15 kandidaten: Radio Meteor, Gaver Omroep, FM Gold, WRadio, Radio Ommeland (Oostkamp), Kustradio, Musica FM, Jess FM, Star FM, Melinda FM, Radio Bingo, VBRO, VBRO2, X-Ray FM en I.R.O. Zenders zijn gepland in: Brugge, Torhout en Roeselare. [RadioWereld.NL]