Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Broadcast Partners gestart met exploitatie commercieel DAB+-netwerk 1

Zenderexploitant Broadcast Partners is zaterdag (22 juni) gestart met de exploitatie van het eerste landelijke commerciële DAB+-netwerk op kanaal 11A. De afgelopen jaren was de vergunning in handen van Norkring België. Het netwerk heeft gelijk een nieuwe naam gekregen: DAB+ Vlaanderen 1 is nu DAB+ Nationaal.

In april werd bekend dat Broadcast Partners de vergunning krijgt voor de komende jaren. Tot en met eind 2027 mag het zenderbedrijf uit Terneuzen het netwerk beheren. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuw netwerk dat bestaat uit 23 opstelpunten en dekt ruim 93% van het Vlaams grondgebied, terwijl 80,6% van de Vlamingen het netwerk binnen kan ontvangen.

De gekozen opstelpunten betreffen vrijwel allemaal opstelpunten die het zenderbedrijf ook al gebruikt voor het netwerk van de VRT (kanaal 12A). Uitgezonden gaat worden vanaf de locaties Antwerpen, Brugge, Brussel Bastion, Brussel It, Eeklo, Genk, Gent, Herzele, Kortrijk, Leuven, Lummen, Maaseik, Mechelen, Oostende, Oud-Turnhout, Oudenaarde, Overpelt, Roeselare, Sint-Truiden, Sint-Niklaas, Testelt, Wijtschate en Wuustwezel.

Indoor dekking Vlaanderen 11A Kaart: Broadcast Partners

Het aanbod aan radiostations is vrijwel niet gewijzigd. Alle 13 stations hebben een nieuwe overeenkomst met Broadcast Partners gesloten, waardoor ze aan boord blijven. Naast grote stations als Qmusic, Joe en Play Nostalgie, zijn dit ook Willy, Topradio, Q Allstars, Joe Gold, Stadsradio Vlaanderen, Nostalgie+, Radio Maria, Tomorrowland One World Radio, BBC World Service en TopversuzRadio. Daarnaast is er één nieuw station opgedoken: Stadsradio Antigoon uit Antwerpen, dat een deel van de capaciteit van zusterstation Stadsradio Vlaanderen gebruikt.

Theoretisch was het mogelijk dat stations klant van Norkring zouden blijven en daardoor zouden verhuizen naast het netwerk ‘DAB+ Vlaanderen 2’, maar dast is niet gebeurd. [RadioWereld.NL]

Outdoor dekking Vlaanderen 11A Kaart: Broadcast Partners